VLAK SMRTI

Nitko nije kontrolirao kako se nanosi retardant

24.08.2009 u 18:39

Bionic
Reading

Istražni sudac Županijskog suda u Splitu Davor Svalina danas je započeo s ispitivanjem svjedoka u slučaju nesreće nagibnog vlaka u Rudinama u kojoj je život izgubilo šest osoba. Na pitanja suca odgovarali su Tihomir Grgec, šef nabave u HŽ-u, te trojica pripadnika DVD-a Stružac koji su bili na pružnom vozilu s kojeg se polijevao retardant TG-300 na tračnice

SPLIT - Vatrogasci, čiji je kolega Branko Tišljar jedan od pet osumljičenih, kazali su tek to da su radili po nalogu kojeg su dobili. Tvrde da je izradu prskalica i polijevanje pruge organizirao Jozo Bazina, savjetnik iz tvrtke Intrade koja je i nabavila sporno sredstvo. Zanimljiviji je bio iskaz kojeg je istražnom sucu dao Grgec, piše Večernji list.

Objasnio je, naime, način na koji su se u HŽ-u uopće odlučili na nabavku retardanta. Sve je, tvrdi on, bilo u skladu sa zakonom. U HŽ-u je bilo osnovano peteročlano povjerenstvo. U njemu su se našli stručnjaci od kojih svaki u svom području dao mišljenje o nabavci. Konzultirane su i nadležne službe, pravna i financijska, prije nego se krenulo u nabavku.

U dublje analize Tihomir Grgec nije želio ni mogao ulaziti jer je na dužnost u HŽ-u stupio prije godinu dana, nakon što je cijeli postupak nabave retardanta već bio završen.

No i taj dio svjedočenja ima značenje branitelje osumljičenih, naročito Medaka. Njega se naime tereti da je izravnom pogodbom, van zakonom predviđene procedure, dogovorio nabavku retardanta s tvrtkom Intrade. Grgec sad pak tvrdi da je sve bilo obvavljenu u skladu sa zakonom čime je pomogao obrani Medaka.

Štoviše, nakon nabave retardanta služba unutar Državne uprave za zaštitu i spašavanje potvrdila je da je retardant " ispravan i podoban", a državna je komisija odbila žalbu jedne riječke tvrtke na vezanu uz sam natječaj. Grgec je također upitan je li kontrolirana upotreba retardanta.

- Koliko ja znam u sustavu HŽ-a ne postoji služba za kontrolu - odgovorio je.

Saslušanje svjedoka nastavlja se sutra i prekosutra, a zanimljivo je da tužiteljstvo nije predložilo strojovođu Josipa Palinića.