IZNENADNA SMRT

Optuženik za Finu umro u kući Gotovinina prijatelja

Bionic
Reading

Nenad Filipović (41), bivši poručnik specijalnih postrojbi HV-a, u javnosti poznatiji po optužbi za pljačku Fine u kojoj su ubijena dvojica zaštitara, pronađen je mrtav u nedjelju ujutro u Pakoštanima. On se u Pakoštanima nalazio na ljetovanju u kući Žonija Maksana, svoga ratnog zapovjednika i bliskog prijatelja generala Ante Gotovine

Poznajući njegov način života, u Pakoštanima se sumnja kako je Filipović umro od predoziranja drogom piše Slobodna Dalmacija. Mrtvog Filipovića pronašao je 21-godišnji Maksanov sin, a već oko podneva na drugom katu kuće na pakoštanskoj rivi, na balkonu i kroz otvorene prozore, mogli su se vidjeti mrtvozornik, policajci u uniformama i krim-policija. Oko kuće nije bilo parkiranih policijskih vozila, svi su se policajci, pa i krim-inspektori parkirali dalje od kuće. Jedino službeno vozilo koje se zadržalo pred Maksanovom kućom bio je kombi mrtvozornika koji je kod prenošenja Filipovićeva tijela ušao duboko pred široki, natkriveni ulaz kuće.

Policija je dobila dojavu o smrti u nedjelju oko 11 sati. Tijelo je pregledao mrtvozornik i utvrdio da nema tragova nasilja, a naložena obdukcija će se obaviti u ponedjeljak na Odjelu za patologiju zadarske Opće bolnice – doznaje se neslužbeno od policijskih izvora. U kafićima uokolo kuće svi su sa štekata promatrali policiju, Žonija Maksana, njegova brata i prijatelje koji su bili na balkonu prvog kata Maksanove kuće, dok se na drugom katu obavljao očevid. Maksan se ispred kuće spustio tek kada je policijski tehničar snimao Filipovićev motocikl veće kubikaže parkiran pred kućom.

Sudeći prema potihim razgovorima, koji su prestali čim bi im se približio netko nepoznat, očito je da su Pakoštanci dobro poznavali pokojnog Filipovića. Apsolutno nitko nije htio razgovarati s novinarima, osim jednog Pakoštanca koji je samo potvrdio da je oko podneva pred Maksanovom kućom vidio vozilo Hitne pomoći, policijski kombi i kriminalističke inspektore. Kada smo nazvali Žonija Maksana na njegov mobitel, prekinuo je liniju bez riječi čim smo se predstavili.

Kada je Nenad Filipović došao u Pakoštane, je li ranije navraćao kod Maksana, koji mu je bio ratni zapovjednik kao i generali Roso i Gotovina, nije poznato. U novoj kući Ante Gotovine, inače krštenog kuma Filipovićeva sina, činilo se da nema nikoga. Na katu kuće je napola otvoreno nekoliko prozora, a oko kuće, koja se još uvijek uređuje, građevinski je materijal i alat, pa je za pretpostaviti da su kuću otvorili radnici, a da generalove supruge Dunje Gotovine tamo trenutačno nema.