SMRT DARKA GLAVANA

Mario Novak je prijateljici zabranio zvati policiju

23.08.2009 u 09:43

Bionic
Reading

Novinari Jutarnjeg lista razgovarali su s Mariom Novakom, čovjekom koji je usmrtio poznatog glazbenog kritičara Darka Glavana

'Jedino čega se sjećam bilo je lice. Ali, kako je došao s lijeve strane auta, bilo je nekako bočno. Nije napravio nikakvu gestu, grimasu, nije ispustio nikakav zvuk. Naprosto, kao kad vozite kroz šumu i odjednom se pred vama stvori jelen. Ali, to je bio čovjek. Nisam ga primijetio jer sam bio skoncentriran više na cestu ispred sebe i na desnu stranu jer sam očekivao bicikliste, čak i one koji se kako se to kod nas kaže 'u red pelaju', dakle jedan kraj drugog. Ususret meni iz suprotnog smjera prošla su dva vozila koja su me malo i zaslijepila. U tom trenutku P. je vrisnula, ja nisam skidao pogled sa ceste. Istovremeno uočio sam lice tog čovjeka. Bio je tamno obučen. Uslijedio je udarac, pao mi je na haubu i nestao iz vidnog polja. Nastojao sam zadržati kontrolu nad vozilom.

Zaustavio sam se, trebalo mi je možda 30-40 metara, upalio sva četiri žmigavca. Ja i moja suvozačica smo izišli van. Čovjek je ležao nekako poprijeko ceste. Obzirom da sam ga udario bočno, bio je iza mog automobila. Nije disao. Ona je rekla: 'Čovjek je mrtav!' Bila je sva izvan sebe i rekao sam joj da ode u auto. U tom trenutku kad sam mu prišao bliže i opipao bilo jedan ga je automobil osvijetlio i tada sam prepoznao Glavana. To me dodatno šokiralo. Nije bilo automobila, svi su otišli. Osjećao sam se kao da mi se cijeli svijet okrenuo naopako. Sjeo sam u auto i otišao. Da, u tom sam trenutku pogriješio. Ali, da mu se moglo ikako pomoći, pomogao bih. Ali, bio je mrtav. I vještaci su potvrdili da je smrt bila trenutna. A ja sve što sam od tog trenutka učinio i u narednih 12 sati učinio sam automatski. Da sam htio pobjeći, mogao sam. Imao sam američku putovnicu, bio sam na pola sata do mađarske granice. Ali nisam.

Svjedokinja

Ja sam uzela svoj mobitel, željela sam nazvati hitnu i policiju, na što mi je Mario samo rekao: 'Nemoj zvati, ja zbog toga mogu završiti u zatvoru, odi u auto!' ispričala je svjedokinja istražnoj sutkinji.

U vikendici sam nakon nesreće popio dvije butelje vina. Razmišljao sam da nazovem policiju. Oni su nazvali popodne. Rekli su da dođem na razgovor. Znao sam zbog čega me traže. Pozvao sam čovjeka iz svoje firme da dođe po mene jer sam ja bio popio i da me odveze u policiju. Kroz glavu mi je još uvijek prolazilo: Što se to dogodilo. Je li se to meni dogodilo?' Priča je to 46-godišnjeg vozača Maria Novaka koju je ispričao za Jutarnji.hr.

Ovo je njegova ispovijest o nesreći u kojoj je 13. srpnja, 35 minuta iza ponoći poginuo poznati glazbeni kritičar, 51-godišnji Darko Glavan Hrvatsku javnost šokirala je činjenica da je Novak nakon što je usmrtio Glavana, došao kući, te stavljao fotografije s koncerta na svoj profil na Facebooku na kojem je 11 sati i 20 minuta nakon nesreće napisao: 'Samo tuga...'

Svoj postupak objašnjava ovako: 'Kad sam pod stresom, radim s fotografijama jer se osjećam nekako najsigurnije. A to sam tuga napisao sam oko 12 sati nakon nesreće. Nisam komunicirao s prijateljima, nisam mogao spavati. Mislio sam: 'Doći će murija, prije ili kasnije!' Htio sam se psihički pripremiti da ja njih nazovem, ali oni su nazvali mene', priča Novak, koji kaže kako su se policajci prema njemu korektno ophodili. Kao i kasnije u pritvoru. Njegova odvjetnica Dušanka Kuharić zadovoljna je dosadašnjim tijekom postupka.

Zašto ipak niste reagirali, zašto ste otišli? – postavljeno je pitanje vozaču koji živi s teretom da je usmrtio čovjeka.
'To je bio trenutak koji je bio moja najveća pogreška. Ali, vjerujte da sam mogao ikako pomoći, pomogao bih. Radio sam kao taksist u New Yorku, prošao sam u vojsci razne rizične situacije i pomagao unesrećenima. Ali, odmah kad sam prišao, vidio sam da čovjek ne daje znake života jer sam provjerio puls kojeg nije bilo.

Bio sam u šoku. Nema riječi kojima bih opisao koliko mi je žao zbog toga što se dogodilo, ali nisam mogao spriječiti to što se dogodilo. Vozio sam možda i sporije nego što se tvrdi u vještačenju. Te sam večeri popio jednu pivu. Ali, ja imam oko 100 kilograma i visok sam 182 centimetra i to što sam popio nije moglo utjecati na moju vožnju', priča Novak.

Svatko o svemu ima svoju verziju. Prema Novakovoj, ključni faktor je bila Glavanova alkoholiziranost odnosno 2,99 g/kg alkohola u mokraći i 2,19 g/kg alkohola u krvi što je vjerojatno prouzročilo njegovo nekontrolirano ponašanje na cesti. Za tužiteljstvo ključni faktor nesreće je Novakova nepažnja, kršenje propisa, njegova alkoholiziranost i to što je napustio mjesto nesreće. Između te dvije verzije sud će morati odlučiti koja je vjerodostojnija.