OBNAŽENE MALOLJETNICE

Skandalozna Facebook grupa na meti policije

23.04.2014 u 09:34

Bionic
Reading

Iz Ravnateljstva policije potvrđeno nam je da se provode izvidi vezani uz Facebook grupu 'Najveće drolje osnovnih i srednjih škola' s ciljem zaštite maloljetnica

Iako su se roditelji maloljetnih djevojaka čije su eksplicitne fotografije zajedno s punim imenom i prezimenom objavljene na grupi koja je do utorka navečer sakupila preko 72 tisuće 'lajkova' žalili samom Facebooku, policija nije zaprimila konkretne prijave oštećenih osoba.


Zaprimili su tek nekoliko obavijesti građana koji su uočili tu Facebook stranicu. Podsjetimo, Telegraf.rs objavio je da je uz pomoć grupe United Bosnian Hackers došao do podatka da je osnivač grupe maloljetni Renato E. iz Hrvatske, koji je koristeći lažni Facebook profil pod korisničkim imenom Josip M. prethodnih dana namamljivao maloljetnice da mu u inbox šalju svoje provokativne fotografije.

Iako policija provodi izvide, jedan od administratora grupe poručio je kako objavama spornih fotografija ne krše nijedan zakon, pa ni Zakon o medijima, ni Zakon o elektroničkim medijima, niti autorska prava kao niti pravila korištenja Facebooka. 'No, naravno, iz minute u minutu pojavljuju se pametne glave, koje drugima sole pamet, kako je ovo sve kršenje zakona, kako ništa od ovog nije ispravno. Na koji točno zakon mislite?', kaže.

Pita se bi li reakcije bile drugačije da se stranica zove: 'Najljepše djevojke osnovnih i srednjih škola'. 'Ne postoje li već takve stranice? Mislite da tamo nema uvredljivih komentara? Mislite da drugačiji ljudi 'lajkaju' takve stranice? No kako bi vas, sve pametne glave koje nam pokušavaju onemogućiti rad, ušutkali, odlučili smo podnijeti zahtjev za preimenovanje stranice. Zahtjev je predan i čeka se odgovor. Radimo to samo kako bi vam dokazali da će se unatoč drugom imenu stranice i dalje koristiti isti komentari korisnika te da oni nisu tu samo zbog imena stranice, nego i zbog slika 'nevine dječice'', poručuje.

Brošuru koju je izdao MUP, a u kojoj možete naći sve što vas zanima o online zlostavljanju te savjete roditeljima i djeci, možete preuzeti ovdje.