FINANCIJSKE MALVERZACIJE

Tužiteljstvo: Klemm je potvrdio naše sumnje

17.04.2014 u 21:55

Bionic
Reading

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata te direktor i vlasnik tvrtke 'Klemm security' Josip Klemm potvrdio je pred tužiteljima inkriminacije za koje ga tereti zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, koje je protiv njega i još petorice pokrenulo istragu zbog zlouporaba teških 3,2 milijuna kuna.

'Tijekom današnjeg dana prvookrivljenik je ispitan pred državnim odvjetnikom te je iznio svoju obranu i u cijelosti potvrdio inkriminacije koje mu se stavljaju na teret rješenjem o provođenju istrage, zbog čega nije bilo zakonskog osnova za predlaganje određivanja istražnog zatvora', izvijestili su iz zagrebačkog ŽDO-a.

Klemm je, pak, nakon jutrošnjeg ispitivanja u tužiteljstvu i puštanja na slobodu na konferenciji za novinare svoje udruge i Zbora gardijskih postrojbi izjavio kako se ne osjeća krivim za optužbe da se gospodarskim zlouporabama u ime svoje tvrtke 'Klemm security' okoristio za najmanje 3,2 milijuna kuna. Poručio je kako se može osjećati krivim jedino ako je svojim neznanjem oštetio vlastitu tvrtku, a ne da je tvrtka oštetila državu i njen proračun.

Njega se kao prvoosumnjičenog tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, a ostalu petoricu za pomaganje u tim zlouporabama.

Klemma se sumnjiči da je od početka 2005. do sredine 2007. nalagao neosnovana plaćanja sa žiro-računa svoje tvrtke na račune više drugih trgovačkih društava koja su mu izdavala račune za neobavljene i nepostojeće marketinške usluge i usluge oglašavanja. Nakon plaćanja tih računa Klemmu je novac vraćao drugookrivljeni 55-godišnjak.

Po pisanju medija, riječ je o Radovanu Štetiću, poznatom iz postupka protiv tzv. zločinačke organizacije, koji je navodno u bijegu. On je navodno angažirao ostale osumnjičenike koji su kao direktori četiri trgovačka društva pomogali u 'izvlačenju' novca.

U tužiteljstvu vjeruju da je na isti način naložio plaćanje računa za neobavljene usluge za još tri zagrebačke tvrtke u iznosima od 70 tisuća, 103 tisuće i 260 tisuća kuna. Tužiteljstvo ga sumnjiči da je na taj način svoju tvrtku, kao odgovorna osoba, oštetio za ukupno 3,2 milijuna kuna.

Iz Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbora gardijskih postrojbi osudili su jučerašnje Klemmovo privođenje i prozvali Vladu da na taj način udara na vrednote Domovinskog rata. Klemm je, pak, izjavio kako misli da ovaj događaj nema veze s hrvatskim braniteljima te ocijenio da je odnos policije i Državnog odvjetništva prema njemu bio profesionalan.