JOSIP POPADIĆ VIŠE NIJE SUDAC

Razrješen splitski sudac koji je lažirao oporuku

14.04.2014 u 16:00

Bionic
Reading

Suci, koji bi trebali biti uzor građanima, ponekad se i sami nađu s one strane zakona, zbog čega je Državno sudbeno vijeće (DSV) danas razriješilo dužnost splitskog suca Josipa Popadića

Sudac Općinskog suda u Splitu Josip Popadić razriješen je dužnosti jer je, po pisanju medija, zbog davanja lažnog iskaza pred sudom pravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Taj je sudac navodno sudjelovao u pisanju krivotvorene oporuke 2001. dok je 2002. lažno svjedočio da je oporuka vjerodostojna.

DSV je na istoj sjednici sucu Općinskog suda u Osijeku Saši Rešetaru izrekao stegovnu kaznu ukora zbog nanošenja štete ugledu suda ili sudačke dužnosti. Taj je sudac, po pisanju medija, oslobodio trojicu mladića koji su se navodno iživljavali nad tijelom samoubojice na Dravi, što je obrazložio tvrdnjom kako u njihovom činu nije bilo namjere te da u skladu s tim nisu ništa niti učinili.

Spominjalo ga se i jer je navodno zbog jedne sporne izjave od dvadesetak sekundi izrečene u Dnevniku HRT-a naložio vještaku da napravi transkript cijele polusatne emisije, što je naplatio oko 24 tisuće kuna.

Protiv suca Visokog trgovačkog suda Bariše Gašpara, koji je prije dvije godine nepravomoćno osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora zbog primanja 25.000 eura mita i namještanja pravosudnih ispita, DSV je obustavio stegovni postupak jer je već ranije razriješen sudačke dužnosti.

Sutkinji Prekršajnog suda u Bjelovaru Ružici Pavlović Drmačić, DSV je za daljnja tri mjeseca produljio mjeru privremenog udaljenja od obavljanja sudačke dužnosti. Protiv nje je Uskok podigao optužnicu jer je navodno primila oko 14 tisuća kuna putnih troškova na koje nije imala pravo.