SVJEDOCI PROTIV TOMLJENOVIĆA

'Načelnik općine Karlobag nas zastrašuje!'

14.04.2014 u 15:50

Bionic
Reading

Općinski službenici Karlobaga, svjedoci u kaznenom postupku protiv svog načelnika Ivana Tomljenovića (HDZ), tvrde da su žrtve mobinga i zastraživanja, a sve s ciljem da u daljnjem tijeku sudskog postupka izmijene iskaze iz istrage

U drugoj polovici siječnja 2014. Uskok je podignuo optužnicu za nezakonito pogodovanje u dodjeljivanju posla izgradnje šetnice u Karlobagu, kada je posao preko fiktivnih ugovora u stvari dobila tvrtka u vlasništvu Tomljenovićeve supruge, a pripremno će se sudsko ročište održati na Županijskom sudu u Zagrebu 25. travnja. Protiv njega traje spor i za poticanje na zloporabu položaja, kao osumnjičeniku za utjecanje na službenu osobu u policiji, radi otkrivanja službene tajne.

Službenici općine koji su se danas obratili javnosti su Marina Bačić, Marko Vukelić i Draga Vrban. Odlučili su pod punim imenom i prezimenom progovoriti o stanju u općini da bi zaustavili, kako kažu, samovolju načelnika Tomljenovića koji unatoč dvije optužnice i dva pritvaranja i dalje obavlja funkciju načelnika.

'Ugrožavanje našeg ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta kao i prava na rad, za posljedicu će imati naše obolijevanje. S obzirom da živimo u maloj sredini svima nam je općinska plaća osnovni prihod te se posla ne mislimo olako odreći, usprkos samovolji i kaubojštini', kaže Bačić koja se u ime svih troje danas obratila Hini.

Bačić je dvadeset godina obavljala posao tajnice općine, a početkom godine je premještena na mjesto komunalnog redara. Obećan joj je inspekcijski nadzor te očekuje poništenje tri rješenja. Prvo je potpisao zamjenik načelnika Boris Smojver. Ono je poništeno jer Smojver kao dužnosnik nije mogao biti vršitelj dužnosti pročelnika, ali ga je načelnik Tomljenović nezakonito ovlastio za pročelnika, kaže Bačić.

Izdali su Marini Bačić
potom novo rješenje, koje je potpisala Tomislava Jurković, koja je dobila 'prijenos ovlasti', iako ukupno ima tek tri godine radnog staža, a za pročelničku funkciju preduvjet je pet godina staža.

Tužila je zbog toga Bačić općinu Upravnom sudu, a sada je na bolovanju pa posao komunalnog redara nitko ne obavlja.

Ne radi ni bivši pročelnik diplomirani ekonomist Marko Vukelić, suspendiran je i prima 80 posto plaće, nakon što je bio svjedok u istrazi o šetnici, kaže Bačić. Oni smatraju da je načelnik vidio iskaze njih kao svjedoka koji su bili uključeni u postupak javne nabave za gradnju šetnice. Od kad je Vukelić suspendiran mijenjale su se odluke o unutarnjem redu Jedinstvenog upravnog odjela. Budući pročelnik može biti samo netko 's pravnim smjerom', a Tomislava Jurković kojoj se, kako tvrdi Bačić, namješta to mjesto, je na Pravnom fakultetu završila smjer socijalni rad.

'Što je to drugo nego plan da se Vukelić više ne bi mogao vratiti na pročelnički posao. Moguće je da Tomljenović sve to radi da bismo mi na sudu izmijenili iskaze, ili se jednostavno osvećuje, a mi tražimo zaštitu Ministarstva uprave i ukupne javnosti, uz argument da nikada nismo dobili ni opomenu ni kaznu na poslu, a pred istražnim smo tijelima samo obavljali građansku dužnost', zaključila je Bačić.