POŽAR U ZAGREBU

'Udio otrovnih plinova unutar je dozvoljenog raspona'

14.04.2014 u 21:34

  • +18

Požar u Ciosu

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Bionic
Reading

U požaru koji je oko 14 sati zahvatio otvoreno skladište CE-ZA-R-a Centra za reciklažu, članice C.I.O.S. grupe, jedan vatrogasac lakše je ozlijeđen. Još nije poznat uzrok požara koji je zahvatio otpadne materijale u zagrebačkom naselju Jankomir

Na terenu su dežurni službenici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, PU zagrebačka i JVP Grada Zagreba. Profesionalni vatrogasci na teren su izašli s deset vozila, i to osam interventnih vozila i dva zapovjedna vozila iz vatrogasnih postaja Jankomir, Centar, Novi Zagreb i Žitnjak. Uz profesionalne vatrogasce, na terenu je i osam dobrovoljnih vatrogasnih društava. Ukupno je na terenu oko 60 vatrogasaca.

U pomoć vatrogascima stigle su tri cisterne iz podružnice Vodovod i odvodnja, šest cisterni iz podružnice Čistoće i helikopter MORH-a kako bi se požar gasio iz zraka.

'Vatrogasci su na terenu, zajedno s ostalim službama, a vjetar koji trenutačno puše otežava gašenje. Jedan je dobrovoljac u gašenju zadobio ozljedu oka, a nekolicina njih je, uslijed visoke temperature, doživjela toplinski udar. Vjerujemo da će požar za nekoliko sati biti lokaliziran', rekao je Mladen Malčić, zapovjednik JVP-a Grada Zagreba za RTL i dodao kako su vatrogasci na intervenciju pozvani prekasno.

'Sat vremena nakon što je požar buknuo, pozvani su vatrogasci; s početnih 30 puta 30 metra, sada je zahvatio površinu 30 puta 60 metra', istaknuo je Malčić

Iz Ureda za hitne intervencije navode kako 'na mjernim stanicama za mjerenje kakvoće zraka Zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' udio plinova ne ukazuje na porast, odnosno udio dušičnog oksida, ugljičnog monoksida, sumpornog dioksida, ozona i lebdećih čestica je unutar dozvoljenog raspona. Službenici Zavoda za javno zdravstvo uzorkovali su i izgoreni materijal i uzorak zraka s požarišta čije će se vrijednosti znati u utorak ujutro.'

O situaciji u Jankomiru oglasilo se i Ministarstvo zdravlja u kojem kažu da se 'zapadnim i sjeverozapadnim dijelom grada šire dimni plinovi koji sadrže za zdravlje štetne onečišćivače'.

Također obavještavaju građane, prvenstveno zapadnog i sjevernog dijela grada, da se ne izlažu dimu i dimnim plinovima koji se šire s požarišta, da zatvore prozore i vrata te da ostanu u kućama i stanovima.

'Vrlo je važno da se svi koji osjete simptome otežanog disanja ili bilo kakve respiratorne smetnje, a bili su izloženi djelovanju oblaka, podvrgnu liječničkom pregledu', navodi Ministarstvo zdravlja.

U požaru u gore većinom prešani limeni i plastični dijelovi automobila, a opasne komponente iz vozila poput antifriza, motornih ulja, goriva i akumulatora izdvajaju se prije postupka prešanja iz motornih vozila. Zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' proveo je uzorkovanje zraka i u sklopu službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju obaviti će se detaljnije analiza.

Iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama demantiraju napise iz pojedinih medijima prema kojima na Jankomiru čuju eksplozije. 'Nema nikakvih eksplozija ni detonacija na požarištu C.I.O.S i nema ozlijeđenih osoba', stoji u priopćenju.

Točan uzrok požara znat će se nakon očevida, a prema prvim informacijama, gore sprešani automobili, u kojima ima i plastike i gume što je i uzrok jakog zadimljavanja, javljaju iz zagrebačkog Ureda za hitne intervencije.

Požar još nije lokaliziran, no ne prijeti opasnost od širenja.

Kao mjeru predostrožnosti građanima koji osjete dim, preporučuje se zatvaranje prozora i vrata, ostanak u unutarnjem prostoru, kao i da se ne kreću u blizini požarišta, jer su tamo koncentracije plinova najveće.

C.I.O.S. u svom postrojenju u Jankomiru reciklira aute, bijelu i crnu tehniku, vlakove, limenke i kojekakve druge metale tamo. Pogon od industrijskih i komunalnih ostataka i otpadaka proizvodi sekundarni čelik i ostale non-fero metale. Otpadne predmete melju, sijeku, drobe, režu, čiste, sortiraju, zapravo razdvajaju do stupnja koji određuje i tehničkim normativima utvrđuje druga djelatnost - metalurgija.

Zbog prevelike blizine kućama, okolni stanovnici bunili su se protiv ovog pogona. Naročito su im smeta kad se metalni otpad vari pa nastaje buka, dim i smrad.

Direktor poduzeća C.I.O.S. je Petar Pripuz, brat kontroverznog Zorana Pripuza, široj javnosti poznatog iz procesa tzv. zločinačke organizacije, odnosno dečki s Knežije.

C.I.O.S. je u većinskom vlasništvu njemačke tvrtke Scholz Ag.