PROTIV 15 POLICAJACA I PODUZETNIKA

Uskok donio optužnicu zbog prodaje policijskih informacija

10.04.2014 u 18:03

Bionic
Reading

Uskok je nakon provedene istrage u četvrtak poslijepodne podignuo optužnicu protiv 15 osoba, među kojima su Vlado Rajić, poznat kao kum kontroverznog Vinka Žuljevića Klice, poduzetnici Igor Mlinar i Rudolf Krpina te policajci koji su im 'dilali' informacije iz istražnih postupaka

Na stranici Uskoka pobrojani su inicijali optuženika: V. R. (1961), I. M. (1966), V. D. (1966), R. K. (1971), M. S. (1982), A. Z. (1969), A. K. (1971), B. D. (1964), T. J. (1964), S. A. (1963), S. P. (1958), S. B. (1964), D. I. (1968), Ž. B. (1955), J. P. (1952).

Njih se tereti zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te poticanja na davanje mita i zlouporabu položaja i ovlasti.

Vladi Rajiću
i Igoru Mlinaru optužnicom se stavlja na teret da su, od 2010. do 2012. godine, u Zagrebu, u zajedničko djelovanje povezali policajce PU zagrebačke Vjekoslava Drinića, Marka Svalinu i Rudolfa Krpinu u cilju dobivanja podataka i službene dokumentacije o aktualnim kriminalističkim istraživanjima, provođenju posebnih dokaznih radnji i planiranim uhićenjima.

Sukladno dogovoru Rajića i Mlinara, policajci PU zagrebačke su od djelatnika PNUSKOK-a Svalineu više navrata tražili da im, uz odgovarajuću nagradu, dostavlja podatke o tome koje osobe su subjekti aktualnih kriminalističkih istraživanja i provođenja posebnih dokaznih radnji. Dostavljao im je transkripte razgovora i sudske naloge na temelju kojih se provode posebne dokazne radnje.

'U okviru plana grupe dogovoreno je da će se podaci i dokumentacija koju nisu mogli pribaviti od petookrivljenika, za određenu novčanu nagradu, pribavljati od drugih policijskih službenika, a sve u cilju da se neovlaštenim dostavljanjem podataka i službene dokumentacije zainteresiranim osobama oteža ili onemogući prikupljanje dokaza provođenjem kriminalističkih istraživanja i posebnih dokaznih radnji. Tako su tražene podatke, za novčanu nagradu, pribavljali od šestookrivljenice, sedmookrivljenice, osmookrivljenika i jedanaestookrivljenice, policijskih službenika Službe gospodarskog kriminaliteta PU zagrebačke, te devetookrivljenika i desetookrivljenice, policijskih službenika Ravnateljstva policije, PNUSKOK-a, Službe gospodarskog kriminaliteta, kojima su bili dostupni podaci i dokumenti o aktualnim kriminalističkim istraživanjima koja su osobno provodili kao i drugi podaci o predmetima na kojima se radilo unutar Službe gospodarskog kriminaliteta i PNUSKOK-a. Tako pribavljeni podaci su, na posebna traženja, dostavljani dvanaestookrivljeniku, trinaestookrivljeniku, četrnaestookrivljeniku i petnaestookrivljeniku', stoji u priopćenju DORH-a