PUŠTEN KUĆI

Čuvar Auschwitza u Osijeku dobio novi kateter

09.04.2014 u 22:48

Bionic
Reading

Jakob Frank Dencinger (90), kojega njemačko državno odvjetništvo sumnjiči da je počinio ratne zločine kao čuvar najzloglasnijih nacističkih koncentracijskih logora i protiv kojeg je osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) počelo izvide, u ponedjeljak je kratko bio u Kliničkome bolničkom centru zbog problema s kateterom

Dencinger, koji već 20 godina živi u Osijeku, bio je zbog lakših zdravstvenih problema u ponedjeljak u osječkome Kliničkome bolničkom centru. Vozilom Hitne medicinske pomoći u ponedjeljak nešto prije 24 sata dovezen je zbog začepljenog katetera. Kako se doznaje u KBC-u, bio je na urologiji, gdje mu je promijenjen kateter, nakon čega je pušten kući. U siječnju ove godine nekoliko je dana bio u osječkoj bolnici na kardiologiji.

Županijsko državno odvjetništvo potvrdilo je danas za Hinu da se rade izvidi o Dencingeru. Zbog tajnosti postupka i traženja međunarodne dokumentacije, glasnogovornik osječkoga ŽDO-a Zvonko Kuharić nije mogao govoriti o pojedinostima.

Jakoba Franka Dencingera, koji se rodio 1924. godine u Čepinu, u blizini Osijeka, sumnjiči se za ratne zločine počinjene tijekom Drugoga svjetskog rata. Po pisanju njemačkih i domaćih medija, Dencinger je od 1943. do 1945. bio čuvar u nekoliko zloglasnih nacističkih logora smrti, među kojima i u Auschwitzu.

Bio je i pripadnik zloglasne Hitlerove postrojbe 'Totenkopf' ('Mrtvačke glave').