'IZNUĐENO' PRIOPĆENJE

DORH: Hernadi iznio brojne neistine

07.04.2014 u 20:37

Bionic
Reading

DORH i USKOK ne žele komentirati izjave okrivljenog Zsolta Hernadija, kojeg Hrvatska traži zbog podmićivanja bivšeg premijera Ive Sanadera u slučaju Ina - MOL. Ipak, ponukani brojnim upitima novinara, ponovno su uputili na relevantne činjenice. Priopćenje prenosimo u cijelosti

U danim izjavama okrivljenik Zsolt Tamas Hernadi je iznio bezbroj neistinitih tvrdnji na koje DORH i USKOK odgovaraju kako okrivljenik na to ima pravo, budući da sukladno Zakonu o kaznenom postupku okrivljenik može iznositi svoju obranu na način kako smatra da je to za njega najpovoljnije, pri čemu nije dužan govoriti istinu.

Naglašavamo, DORH odnosno USKOK je u lipnju 2011. godine pokrenulo istragu, a u ožujku 2014. godine je protiv okrivljenika Zsolta Tamasa Hernadija podiglo optužnicu, te protiv njega nikada nije Mađarskoj ustupilo kazneni progon. Dakle, u Mađarskoj protiv okrivljenika Zsolta Tamas Hernadija nikakva istraga nije vođena, već je u Mađarskoj istraga obustavljena protiv nepoznatog počinitelja uz obrazloženje da počinjene radnje nisu kazneno djelo.

Isto tako, netočni su navodi okrivljenika Zsolta Tamasa Hernadija da mu DORH nije uputilo poziv za ispitivanje i kako nije upoznat da se protiv njega u Republici Hrvatskoj vodi kazneni postupak.

Naime, USKOK je u više navrata putem međunarodne pravne pomoći od nadležnih tijela Mađarske tražio njegovo ispitivanje u svojstvu okrivljenika.
Međutim, mađarska nadležna tijela su u četiri navrata odbila udovoljiti zamolnicama pozivajući se na zaštitu mađarskih nacionalnih interesa, navodeći da bi ispitivanje okrivljenika Zsolta Tamasa Hernadija, predsjednika Uprave MOL-a, ugrozilo mađarske nacionalne interese, jer bi to štetno utjecalo na funkcioniranje MOL-a, a posredno i na gospodarsku i financijsku stabilnost Mađarske, kršilo interese nacionalne sigurnosti i predstavljalo prijetnju za sigurnost Mađarske. Niti nakon pristupanja RH u punopravno članstvo Europske unije te raspisivanja tjeralice i izdavanja europskog uhidbenog naloga protiv okrivljenika Zsolta Tamasa Hernadija, nadležna tijela Mađarske po istome nisu postupila.

Također su mađarska nadležna tijela u ovom predmetu odbila udovoljiti zamolnici USKOK-a za međunarodnu pravnu pomoć i za ispitivanje svjedoka Imre Fazakasa, posredstvom kojeg je isplata mita realizirana, ponovno uz obrazloženje da bi ispitivanje i ovog svjedoka također ugrozilo mađarske nacionalne interese.

Upravo suprotno, davanjem mita bivšem premijeru za zaključenje predmetnih ugovora, ugroženi su nacionalni interesi i energetska neovisnost RH.

Okrivljeniku Zsoltu Tamasu Hernadiju je nesumnjivo poznato da se protiv njega u RH vodi postupak zbog podmićivanja predsjednika Vlade RH Ive Sanadera, što je više puta sam potvrdio u ovim izjavama. Naime, u kaznenom postupku u kojem je Ivo Sanader nepravomoćno osuđen zbog primanja mita upravo od okrivljenika Zsolta Tamasa Hernadija, u svojstvu svjedoka je ispitan niz visokopozicioniranih osoba u MOL-u, a suđenju je redovito nazočio predstavnik MOL-a. Također je okrivljenik Zsolt Tamas Hernadi bio upoznat s terminom ispitivanja u Republici Hrvatskoj, a o svom ispitivanju u Hrvatskoj se u medijima i osobno očitovao, no odbio je odazvati se pozivu za ispitivanje i na taj je način opstruirao vođenje postupka.

U konačnici, netočni su navodi okrivljenika Zsolta Tamasa Hernadia da se odazivao svim pozivima u tzv. predmetu Spice. Naime, u tom je predmetu bio pozvan kao svjedok na raspravu kod Županijskog suda u Zagrebu, kojemu se odbio odazvati, a odbijeno je njegovo svjedočenje i putem video linka, opet uz pozivanje na zaštitu mađarskih nacionalnih interesa.