I U VARAŽDINU KAO U ZAGREBU

Dvije žalbe na izručenje Zdravka Mustača

04.04.2014 u 22:25

Bionic
Reading

I Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je žalbu na izručenje Zdravka Mustača Njemačkoj, uz žalbu koju je najavila njegova braniteljica.

Za razliku od rješenja Županijskog suda u Velikoj Gorici, koji je u siječnju donio odluku da se Mustač neće izručiti Njemačkoj, izvanraspravno vijeće varaždinskog Županijskog suda donijelo je krajem ožujka suprotno rješenje nakon što je Vrhovni sud ukinuo rješenje velikogoričkog suda temeljem žalbe obitelji Đureković te je slučaj premješten u Varaždin.

Odmah nakon ročišta žalbu na rješenje varaždinskog suda najavila je Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat koja je ukazala i na prijedlog Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Zakona o pravosudnoj suradnji temeljem kojeg se provodi predaja. No, nije se samo ona žalila na odluku varaždinskih sudaca.

Na nepravomoćno rješenje Županijskog suda u Varaždinu, koji je odobrio predaju bivšeg šefa jugoslavenske Službe državne sigurnosti Saveznoj Republici Njemačkoj na temelju europskog uhidbenog naloga, žalbu je podnijelo varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo. Isto tako je postupilo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u slučaju Josipa Perkovića, što je izazvalo čuđenje kod onih koji su ukazivali da u postupku DORH zastupa njemačko tužiteljstvo.

'Žalba je podnijeta zbog povrede zakona i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja', kratko su izvijestili iz varaždinskog ŽDO povodom žalbe na sudsko rješenja o izručenju Mustača zbog kaznenih djela pomaganja i poticanja na ubojstvo.

Kratko objašnjenje iz varaždinskog ŽDO-a jednako je objašnjenju koje je zagrebački ŽDO dao nakon podnošenja žalbe na odluku o izručenju Perkovića Njemačkoj.

U žalbi su zagrebački državni odvjetnici ukazivali da je nastupila zastara u vezi ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. godine, ali to nije prihvatio Vrhovni sud koji je potvrdio odluku zagrebačkog Županijskog suda te je Perković izručen.

Varaždinski suci u slučaju Mustača nisu razmatrali eventualnu zastaru kaznenog progona držeći da ona ne predstavlja razlog za odbijanje predaje tražene osobe.

'Sukladno ustaljenoj praksi Vrhovnog suda RH, a imajući na umu da taj sud ima zadaću osigurati jedinstvenu primjenu zakona i ravnopravnost građana, vijeće je zauzelo pravno shvaćanje da pojam dvostruke kažnjivosti u sebi obuhvaća i zastaru. Dakle budući da se za ovo kazneno djelo dvostruka kažnjivost ne ispituje, ne ispituje se ni eventualna zastara kaznenog progona', objasnio je tada Igor Pavlic, zamjenik predsjednice i glasnogovornik varaždinskog Županijskog suda.

Kao i u slučaju Perković, nakon razmatranja žalbi, pravomoćno rješenje o (ne)izručenju Mustača donijet će Vrhovni sud RH.