SUĐENJE GLAVAŠU I EKIPI

Bivši pripadnici SUS-a nisu čuli za mučenja civila

17.12.2008 u 16:31

Bionic
Reading

Dvojica bivših pripadnika Samostalne uskočke satnije (SUS) rekli su danas u nastavku suđenja Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratni zločin nad civilima da nisu čuli za odvođenja i mučenja civila u Osijeku 1991. godine

Svjedok Matija Horvat rekao je da je SUS-om zapovijedao drugooptuženi Ivica Krnjak, koji, kazao je, nikad nije tražio privođenje osoba za koje se sumnjalo da rade za neprijatelja.

Samostalna uskočka satnija imala je za cilj izviđanje, osmatranje i djelovanje iza leđa neprijatelja i činila su je tri voda, rekao je svjedok, dodavši da nije čuo za četvrti ili peti vod.

Horvat kaže da je zapovijedao jednim vodom SUS-a koji je bio smješten u Banovoj ulici, no Željko Amšlinger mu je našao drugi smještaj za vod, u kući u Dubrovačkoj 30 u kojoj, tvrdi, nikada nije vidio Glavaša, niti su tamo dovođeni civili, kao što se tvrdi u optužnici.

Svjedok je ispričao da su ga prije davanja iskaza istražnom sucu u Osijeku nazvali general HVO-a Ivica Andabak i policijski inspektor Vjekoslav Tapšanji i da su ga nagovarali da posvjedoči kako se Krnjak sastajao u kući u Dubrovačkoj 30 s osobom prezimena Perković te da je tamo dolazio Glavaš.

Svjedok tvrdi da mu je Tapšanji za takvo svjedočenje nudio iseljenje u Australiju i novac te da za to ima odobrenje šefa u policiji, županijskog državnog odvjetnika u Osijeku, ministra unutarnjih poslova, glavnog državnog odvjetnika i premijera Ive Sanadera.

Svjedok je rekao da je u akciji u Tenjskom Antunovcu bio zarobljen kapetan bivše JNA-a te da su ga on i Ivica Krnjak odveli u prostoriju u kojoj su bili Karl Gorinšek i Branimir Glavaš. Rekao je da on tamo nije ulazio, a da je nakon nekoliko minuta izašao Krnjak i rekao da se kapetana osobu privede na policiju.

Svjedok tvrdi da je nekoliko dana kasnije policijski inspektor Krivić na njega vršio pritisak kako bi rekao da je zarobljeni kapetan JNA ostao kod Glavaša ili u SUS-u.

Branimir Glavaš rekao je da nije bio u prostoriji u koju je bio uveden taj zarobljeni kapetan.

Svjedok Ismaili Daut, također bivši pripadnik SUS-a, rekao je da ne zna za odvođenje civila.

Treći svjedok, civil Anton Škrabić, koji stanuje u Dubrovačkoj 28a, kazao je da je vlasnik kuće u Dubrovačkoj 30 bio Dimitrija Radovanović koji je napustio Osijek u lipnju ili srpnju 1991. i da je tjedan nakon toga tamo došla Hrvatska vojska. On nije vidio da su tamo privođeni civili.

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem Milana Šipuša.