ISTRAŽIVANJE

Prebrza vožnja u naselju i nevezanje najčešći prekršaji

18.08.2009 u 16:29

Bionic
Reading

Prebrza vožnja u naseljenom mjestu, nevezanje sigurnosnog pojasa i uporaba mobitela za vrijeme vožnje najčešći su prekršaji među vozačima, pokazalo je istraživanje koje je tijekom lipnja na više od tisuću ispitanika proveo web oglasnik za vozila 4Kotača

Istraživanje je pokazalo da u naseljenom mjestu brže od dozvoljenog vozi 28 posto muškaraca i 25 posto žena, a sigurnosni pojas ne veže 21 posto vozača i 18 posto vozačica. U odnosu na 15 posto muškaraca, samo četiri posto žena prebrzo vozi na autocesti. Žene kao najčešći prekršaj navode prolazak kroz žuto svjetlo na semaforu (njih 17 posto), što čine češće nego muškarci (10 posto). Uz to, za 11 posto žena nepropisno parkiranje je najčešći prekršaj, dok je to isto izjavilo svega četiri posto muškaraca.

Prilikom zaustavljanja od strane prometne policije gotovo trećina žena (31 posto) i svega 13 posto muškaraca nije bilo u prometnom prekršaju.

Upitani o prometnim kaznama, stav vozača bio je da su one u nekim slučajevima još uvijek preblage. Najviše sudionika istraživanja složilo da je odbijanje teretnih vozila da propuste kolonu iza sebe prekršaj koji bi trebalo straže kazniti - 62 posto ispitanika izjavilo je da se taj prekršaj izrazito nedovoljno ili nedovoljno kažnjava.

Ispitanici (njih 60 posto) drži da se preblago kažnjava vožnja pod utjecajem alkohola ili drugih opijata te da se nedovoljno kažnjava nepropisno pretjecanja (52 posto) ispitanika. Prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu strože bi kaznilo pedeset posto ispitanika.

Za razliku od toga, 47 posto ispitanika smatra da se prebrza vožnja na autocesti prestrogo kažnjava. Također, 45 posto ispitanika smatra da bi kazne trebale biti blaže za prolazak kroz žuto svjetlo na semaforu, a 44 posto njih isto smatra za nepropisno parkiranje.

Istraživanje pokazuje da se žene češće znaju izvući bez kazne kada ih prometna policija uhvati u prekršaju. Kada se radi o načinima izbjegavanja kazne - i muškarci (47 posto) i žene (36 posto) najčešće su to uspjeli razgovorom. Čak 23 posto žena od plaćanja kazne se uspjelo izvući šarmom, dok je to isto uspjelo svega dva posto muškaraca. Policajca je uspjelo podmititi četiri posto muškaraca i dva posto žena, a 16 posto muškaraca i 15 posto žena je platilo kaznu.

Na upit o ponašanju prometne policije, njih 38 posto smatra da je stanje u posljednjih nekoliko godina ostalo isto kao i prije, 33 posto misli da se popravilo, a da se ponašanje pogoršalo u posljednjih nekoliko godina, smatra njih 17 posto, pokazalo je, među ostalim, istraživanje web portala 4Kotača