Crna kronika NEOČEKIVANA INTERVENCIJA

Hrvati u Francuskoj spašavali ljude iz lavine

  • Autor: tportal.hr
  • 17.12.2008 13:14:35
  • 17.12.2008 12:45:03

Sedmeročlana ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja u Francuskoj je sudjelovala u neočekivanoj intervenciji. Slučajno su se među prvima zatekli na cesti koju je zatrpala snažna lavina

Zagrebački GSS-ovci bili su na putu na skijaške pripreme u Isolu 2000. Zatekli su se u koloni na cesti koju su prepriječili iščupani borovi. U lavini, koja se još uvijek kretala, vidjeli su i ostatke porušenih kuća.

Francuske ekipe još su bile na putu prema mjestu pogođenom lavinom, stoga su se Hrvati odmah primili posla. Preko srušenog drveća i dubokog snijega probili su se do prve porušene kuće, gdje su zatekli ženu koja od šoka nije mogla govoriti. Njoj je pomoć pružila doktorica iz hrvatske ekipe.

Iz kuće u kojoj žive dvije osobe čulo se jaukanje i zavijanje. Lavina je toliko zatrpala kuću i nabila snijeg na nju da su popucali zidovi, grede su prepriječile ulaze u kuću, a krov je odnesen. Pripadnici GSS-a ušli su u kuću te su zatvorili plinsku bocu. No stubište koje vodi na prvi kat bilo je zatrpano, pa su se morali probiti izvana. U međuvremenu je došao i vlasnik kuće, koji je potvrdio da je unutra pas i nekoliko mačaka, stoji u izvješću na stranicama Gorske službe spašavanja.
Među prvima od francuskih spasilaca dolazi njihova gorska služba, a zatim i policija, koja preuzima nadzor nad cijelom situacijom, helikopterska služba i vatrogasci.

 

   • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još