TAJNA VLAKA SMRTI

Završeno vještačenje crnih kutija nagibnog vlaka

14.08.2009 u 16:24

Bionic
Reading

Vještačenje crne kutije iz nagibnog vlaka, u kojem je život izgubilo šest osoba, gotovo je. Vjeruje se da nalazi neće otkriti ništa spektakularno za istragu, već samo potvrditi dosadašnje pretpostavke

Vještaci iz Centra Ivan Vučetić u Zagrebu su po nalogu istražnog suca pregledali evidenciju vožnje. Crna kutija, naime, sadržava kompletne podatke o tri sustava kočenja nagibnog vlaka, baš kao i brzinu i nagib.

Premda se vjeruje da se ništa novo neće saznati, nalaz crne kutije je jako važan za daljnji tijek istrage jer, ukoliko i ona pokaže da je sa vlakom sve bilo u redu, onda je potpuno jasno da je do tragedije došlo zbog vanjskog utjecaja, odnosno apliciranog retardanta.

Početkom idućeg tjedna će se spis o sadržaju crne kutije vlaka smrti proslijediti Županijskom sudu u Splitu. Uz vještake Centra stalno je bio tim sudskih vještaka, među kojima je bio i stručnjak za strojarstvo.

Kutija je otvorena uz pomoć koda koji je ustupio HŽ, pa je i njihov predstavnik stalno bio uz ljude koji su radili na obradi podataka jer je HŽ ipak – stranka u postupku, piše Jutarnji.hr.