ZAHVALAN TALIJANSKI VELEPOSLANIK

Prekršajne prijave zbog izgreda na Kornatima

14.08.2009 u 14:32

Bionic
Reading

Talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Pignatti Morano di Custoza zahvalio je u petak hrvatskim vlastima na suradnji koju su pokazali u vezi s izgredom koji se dogodio talijanskim turistima na Kornatima

ZAGREB - "Želim se zahvaliti hrvatskim vlastima, posebno Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu unutarnjih poslova i policiji na suradnji koju su pokazali od trenutka kad je dobivena vijest o napadu koji su pretrpjeli talijanski turisti", kazao je u pisanoj izjavio talijanski veleposlanik dodajući da su talijanski turisti, koji su napadnuti u Nacionalnom parku Telašćici, u četvrtak navečer svoje iskaze policiji, te da se sada očekuje konačni izvještaj.

Razgovor s Talijanima

Policija je razgovarala s Talijanima koji ostaju na ljetovanju u zadarskom akvatoriju, izvještava HRT. Sonja Šimurina, zamjenica glasnogovornice zadarske policije, potvrdila je da nitko od turista nije ozlijeđen, osim jednog muškarca koji je unaguravanju dobio ogrebotinu. Policiji su rekli kako ne znaju s kim suse naguravali, te nisu mogli potvrditi je li u tome sudjelovao iprozvani vlasnik restorana Zoran Ramov, koji je policiji zanijekao  sudjelovanje u tučnjavi. Policija je utvrdila kako ima elemenata za prekršajne prijaveprotiv dvojice hrvatskih državljana zbog remećenja javnog reda i mira. 

Veleposlanik je također istaknuo da "turistima nije bila namjera kazneno prijaviti odgovorne već im je bilo stalo naglasiti ozbiljnost onoga što se dogodilo".

"S talijanske strane mogu reći da izuzetno cijenimo izraze kojima je ministar turizma Bajs osudio događaj i isprike talijanskim turistima. Ovlašten sam reći da i izravno zainteresirani to izuzetno cijene", dodao je te istaknuo da pojedinačni slučaj ne može zasjeniti činjenicu da je i ove godine milijun talijanskih turista došlo ljetovati na hrvatsku obalu, gdje "znaju da će im biti ukazano gostoprimstvo i prijateljstvo.

Radi se o istom snažnom prijateljstvu koje povezuje naše dvije zemlje u zajedničkom cilju omogućavanja Hrvatskoj da što prije uđe u Europsku uniju", zaključio je talijanski veleposlanik.

Zadarska policija pokušava rasvijetliti izgred koji se dogodio u srijedu navečer na Kornatima s petero talijanskih turista, koji su izvijestili talijansku javnost da su brutalno pretučeni u restoranu "Aquarius" unutar Parka prirode Telašćice u Maloj Proversi, uvali između kornatskog otoka Katina i Dugog otoka.

Petero talijanskih turista navodno je pretučeno pošto su od osoblja zatražili račun za plaćenu večeru.

Taj incident izazvao je veliku pozornost talijanskih medija.
.