POLICIJSKA DRŽAVA

Policija tinejdžera rektalno pretražila

12.08.2009 u 15:26

Bionic
Reading

Dok je u utorak u poslijepodnevnim satima tinejdžer iz ugledne zagrebačke obitelji čekao trajekt za Cres u riječkoj luci, prišla su mu dva policijska službenika u civilu i, pod sumnjom da posjeduje drogu, odvela ga u policijsku postaju gdje su ga detaljno pretražili, uključujući i rektalnu šupljinu, objavio je Nacional.hr

Kako su za Nacional potvrdili u Policijskoj upravi Primorsko-goranskoj, policijski su službenici Zagrepčanina odveli u posebnu prostoriju 'kako bi zaštitili njegovu privatnost tijekom pretresa'.

'Dotični je dao svoj pristanak za pretraživanje i nije imao nikakve primjedbe na postupak policajaca', kazala je zamjenica glasnogovornice Tina Mudrovčić.

Tijekom pretresa tinejdžeru je pretražena odjeća, ali i tjelesne šupljine, kako bi se otklonila svaka sumnja u eventualno skrivenu drogu.

Nakon završenog pregleda i obrade koja je trajala oko sat vremena, s obzirom na to da nije utvrđeno postojanje nikakvih kaznenih ili prekršajnih elemenata, tinejdžer je mogao nastaviti sa svojim putovanjem na Cres.

U policiji su objasnili da su takve rutinske kontrole normalne na frekventnim punktovima poput putničkih terminala u lukama, kako bi se spriječila zloupotreba ili dilanje droge. Ističu da su policijski djelatnici kontrolu proveli u skladu sa svojim ovlastima te da nisu prešli zakonom dozvoljenu granicu.

Naime, prema Zakonu o policiji, policija ima široke ovlasti koje su početkom ljeta dodatno proširene nakon što je u pljački banke u Sesvetama ubijen jedan, a ranjena su četiri policajca.

U policiji tvrde da policijski službenik, u uniformi ili civilu, u bilo kojem trenutku može zaustaviti čovjeka na ulici i tražiti ga neki od identifikacijskih dokumenata, ali i privesti ga u policijsku postaju ukoliko sumnja na postojanje elemenata kaznenog djela ili prekršaja.
Koji su sumnjivi elementi uočeni kod 19-godišnjeg Zagrepčanina, ostaje nepoznanica.