HITNA POMOĆ U POREČU

Pustili ga da umre jer nisu htjeli razbiti staklo

12.08.2009 u 20:00

Bionic
Reading

Dušan Budimir (58) dovezao se u srijedu malo prije 9 sati svojim Peugeotom 207 u Kandlerovu ulicu u središtu Poreča. Zaustavio se na nogostupu, no nije izlazio iz automobila. Iza Dušana je parkirao zaštitar Marko V., koji radi u obližnjoj banci

POREČ - Marku je bilo čudno što Dušan sjedi klonule glave. Izašao je pogledati treba li mu pomoć, no vrata Peugeota bila su zaključana. Stanari obližnjih zgrada odmah su pozvali policiju i Hitnu pomoć, koja je, kako tvrde, stigla tek za dvadesetak minuta. Stanari su željeli ostati anonimni, no gotovo uglas su nam potvrdili da su liječnici Hitne pomoći smrt muškarca za upravljačem konstatirali samo letimičnim pogledom kroz staklo na automobilu, pišu 24sata.

'Predlagali smo da razbiju staklo na automobilu kako bi barem pokušali pomoći, no nisu slušali', rekli su stanari.

Boris Radolović, liječnik porečke Hitne, kaže da je došao do zaključanog automobila 10-ak minuta nakon poziva policije, ali i odmah otišao jer su vrata bila zaključana.

'Rekao sam policajcu da otvore vrata i da nas opet zovu pa ćemo odmah doći. Policajac je rekao da moraju čekati vatrogasce i mi smo otišli. Ja osobno mislim da je muškarac u to vrijeme bio mrtav jer sam mu kroz staklo vidio jednu proširenu zjenicu oka. Da je bio mrtav, to je moje osobno mišljenje i to ne mogu tvrditi. Nismo razbili staklo jer ne smijemo uništavati tuđu imovinu', kaže u telefonskom razgovoru liječnik Radolović.

Vrata na autu su, uz nazočnost policije, tek malo prije 10 sati nasilno otvorili vatrogasci, a mrtvozornica je tada samo mogla konstatirati smrt.

Nataša Rogić iz istarske policije kaže da je riječ o prirodnoj smrti zbog srčanog udara. Liječnici s kojima smo razgovarali zgroženi su postupkom kolege i ne odobravaju ga. I ministar zdravstva Darko Milinović kaže da bi nogom razbio staklo i pomogao čovjeku te da zakon obvezuje liječnike da pomognu u svakoj situaciji. Zato će zatražiti izvješće o ovom slučaju te inzistirati da se točno utvrdi zašto je liječnik ovako postupio.