OD TOGA PET RONILACA

More ove godine uzelo 11 života

Bionic
Reading

Od početka godine u moru je smrtno stradalo 11 osoba, isto toliko je ozlijeđeno, a dvije se osobe vode kao nestale, podaci su to Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci

More je bilo kobno za pet ronilaca koji su stradali uglavnom u istarskom i kvarnerskom akvatoriju. Prošle je godine poginulo devet ronilaca.

Tijekom prve polovice ove godine poduzeto je 78 akcija traganja i spašavanja, dok ih je u cijeloj protekloj godini bilo 278, ali u nadležnim službama procjenjuju da bi taj broj mogao biti dosegnut jer se tijekom srpnja i kolovoza događa najviše nezgoda na moru.

Već u tom razdoblju zabilježena su tri potonuća i 14 nasukavanja, pri čemu ovogodišnju listu predvode Slovenci, koji su od Krka do Zlarina izazvali nekoliko nesreća, većinom bez stradavanja, ali s velikom materijalnom štetom.

Djelatnici lučkih kapetanija spasili su od početka godine čak 43 plovila s mnoštvom putnika i voditelja brodica, koji se najčešće nisu snašli u iznenadnim promjenama vremenskih prilika na moru.

Upravo nepoštovanje plovidbenih propisa te loše praćenje vremenskih prognoza su temeljni problemi koji uzrokuju nezgode na pučini i zbog kojih su prisiljeni intervenirati djelatnici kapetanija i pomorske policije. 'Vikend-kapetani' se većinom dobro snalaze po slabijem vjetru i povoljnom stanju mora, ali ih često znaju iznenaditi kratkotrajne ljetne nevere kada se broj 9155 Nacionalne središnjice užari od poziva u pomoć, piše Slobodna Dalmacija.