MASKIRANA BANDA

U Splitu zatočili kupce i orobili dućan

11.08.2009 u 15:13

Bionic
Reading

Ponedjeljak, tek nekih dvadesetak minuta poslije 16 sati, dvije žene i prodavačica u dućančiću Valentino na splitskim Pujankama, sasvim običan dan, sasvim obična 'ćakula'. Odjednom se otvaraju vrata samoposluge, ulaze dva muškarca, jedan niži i deblji, drugi visok i mršav, glave prekrivene crnim kapama s prorezima i onaj niži zaurla: Ovo je pljačka!

- Brzo su upali, a meni se iskreno učinilo kao da se djeca igraju - kazala je novinarima Jutarnjeg lista, još uvijek dobrano potresena preživljenim Blaženka H. (69).

Taman je, veli, odabrala jaja i stavila ih pred kasu, u ruci je držala novčanicu od sto kuna. Gospođa ispred nje je plaćala račun. Onaj visoki razbojnik u ruci je držao pištolj i prijetio prodavačici Aniti K. (34), koja mu je, prestravljena, predala utržak od nekih dvije tisuće kuna. 

Manji i deblji razbojnik, a bio je odjeven u bordo majicu i crne bermude, za to je vrijeme Blaženki iz ruke istrgnuo 'stoticu', a Gordani Š. (51) cijeli novčanik.

- Gospođa je viknula da su joj unutra svi dokumenti, ali ovaj niži ju je odgurnuo i naredio da šuti. Ja sam se uputila prema vani, ne znam, valjda od šoka, a on će mi: Kud češ?, prepričava Blaženka, dodajući kako su pljačkaši izgledali 'ko dva vraga u dućanu'.

- Samo sam molila Boga da sve što prije završi, jer - bilo je to ko u filmu, misliš: Jel ovo stvarno pljačka? Jel ovo skrivena kamera? Jesam li uistinu taoc? - opisuje gospođa Blaženka koja se još uvijek trese zbog proživljenog, sve joj je nestvarno i osjeća nelagodu.

Nakon pljačke je kući ponijela kupljeno, ali se tek doma sjetila da sve to nije platila, jer je ostala bez novca. Sada, kaže, mora natrag do dućana podmiriti dug, a nije joj lako ponovno tamo stupiti nogom.

Druga žrtva mladih pljačkaša, Gordana Š. je doživjela šok. Doznajemo kako ju je prodavačica nakon bijega lopova - vodom nastojala dovesti svijesti. Ona nije bila voljna razgovarati o onom što im se dogodilo.

Policija intenzivno traga za razbojnicima. Obojica su, pretpostavlja se, mladići od nekih 20-ak godina, obojica preplanuli i izraženog dalmatinskog naglaska. Onaj viši, s pištoljem, je bio odjeven u crne hlaće, visok je oko 185 centimetara, onaj pak manji je narastao do nekih 170.