Crna kronika VIKEND NA SLOBODI - 3.000 EURA

Crni cjenik zatvorskih povlastica

  • Autor: tportal.hr
  • 17.12.2008 9:02:51
  • 17.12.2008 8:44:57

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio smjenu oko 30 posto upravitelja zatvora i kaznionica. No, kako bi se uveo red, bit će potrebno razotkriti cijeli lanac korupcije koja se odvija iz rešetaka

Slobodna Dalmacija donosi cjenik za usluge koje zatvorenici plaćaju kako bi si osigurali bolje uvijete tijekom odsluženja kazne. Tako je za bolju ćeliju, zatvorski posao ili pak vikend na slobodi potrebno na crno iskeširati od dvije i pol do tri tisuće eura.

Premještaj na bolji odjel košta minimalno deset tisuća eura. Kako bi dospjeli u poluotvoreni dio kaznionice, zatvorenici plaćaju i 20 tisuća eura.

No lova ne prolazi kroz ruke zatvorenika. 'Poslovi' se uglavnom dogovaraju vani, preko njihovih odvjetnika koji znaju koga točno treba 'podmazati'. Cijena usluge zavisi o financijskom stanju zatvorenika. 'Odvjetnici i suci pripadnici su istog miljea, zajedno kartaju, zimuju i ljetuju. Teško je pretpostaviti da će Šimonovićev 'cirkularni drukeraj' riješiti stanje u kaznionicama, jer je rotiranjem upravitelja doveo te ljude u nezavidan položaj da odlučuju o profesionalnoj sudbini svojih kolega. Trebao je oformiti nezavisnu komisiju', kaže sugovornik Slobodne Dalmacije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još