A NIJEMCI PERKOVIĆA

Tužiteljstvo istražuje Pavla Gažija zbog ubojstva Đurekovića

31.01.2014 u 17:21

Bionic
Reading

Uskok je proslijedio Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv Pavla Gažija zbog sumnje da je naručio ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, doznaje tportal.hr. Zbog tog zločina iz 1983., Hrvatska je nedavno Njemačkoj izručila bivšeg udbaša Josipa Perkovića

Na umiješanost Pavla Gažija, dugogodišnjeg generalnog direktora Podravke i šefa unutarnjih poslova SR Hrvatske, već godinama upozorava varaždinski poduzetnik, također dugogodišnji rukovoditelj u Podravci Anđelko Jagečić, no njegove brojne prijave do danas nisu probudile interes hrvatskih istražnih organa. No, očito da je iznenadni interes hrvatskog tužiteljstva za Gažija povezan s izručenjem Perkovića Njemačkoj, kojemu bi u lipnju trebalo početi suđenje u Muenchenu.

U prijavama koje je Jagečić godinama slao glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću stoji da je Đureković platio životom radi zastrašivanja ostalih neposlušnika režima. Đureković je, stoji u prijavi, pobjegao iz Hrvatske, tj. Jugoslavije, u vrijeme kada je Pavle Gaži kao šef republičkog Sekretarijata za unutrašnje poslove, odnosno šef policije SR Hrvatske, progonio, optuživao i dao hapsiti kompletno rukovodstvo Podravke i dio rukovodstva u Ini.

Svoja saznanja Jagečić je iznio i njemačkim istražiteljima ističući kako je priča o velikom kriminalu u Ini, ali i drugim uspješnim hrvatskim kompanijama, bila tek dimna zavjesa koja je skrivala bitku za političku moć i osobni probitak u komunističkoj Jugoslaviji poslije Tita. Udar na Inu opisuje se kao početak žestokog sukoba između saveznih vlasti u Beogradu i republičkih vlasti u Zagrebu, koji je imao za cilj destabilizirati političko vodstvo Hrvatske i uništavanje moćne hrvatske tvrtke, a kao kolateralna žrtva životom je platio Đureković.

Za razliku od ove interpretacije, njemački sud na temelju svjedočenja Vinka Sindičića, Vice Vukojevića i Bože Vukušića sumnja da se Đurekovićevo ubojstvo dogodilo po nalogu Mike Špiljka zbog njegove želje da zaštiti sina navodno upletenog u kriminalne aktivnosti u Ini. Krvavi je trag, sumnjaju Nijemci, vodio preko bivšeg šefa odjela za emigraciju SDS-a SRH Josipa Perkovića i njegova nadređenog Zdravka Mustača, sve do vrha službe i sigurnosnog sustava tadašnje savezne razine.

Jagečićeve optužbe i prozivke Pavle Gaži tolerira već godinama, a s medijima rijetko komunicira. Iako se preko medija u bivšoj državi više puta sukobio s njim, Gaži sada poručuje da ne poznaje Jagečića. U intervjuu koji je svojedobno dao tjedniku Feral Tribune istaknuo je da je Đurekovića vjerojatno ubila Udba, ali mimo protokola. Također se obračunao s Mikom Špiljkom, kojeg je opisao kao okrutnog i beskrupuloznog čovjeka koji je održavao dobre veze s Kaptolom i Tuđmanom još u vrijeme SFRJ-a. Naveo je da se Špiljak obračunao s njim jer je bio spreman progoniti kriminal u Ini u koji je bio upleten njegov sin Vanja Špiljak.