SUĐENJE U BEOGRADU

Svjedok o mučenjima i ubojstvima Hrvata

16.12.2008 u 19:03

Bionic
Reading

Na suđenju za ratni zločin u Lovasu u listopadu 1991. u utorak je na Okružnom sudu u Beogradu svjedok Đuro Filić izjavio da su članovi tadašnje mjesne vlasti u Lovasu i dragovoljci saslušavali, zatvarali, zlostavljali i ubijali hrvatsko stanovništvo

beograd - Svjedok je izjavio da nije vidio ubojstva, ali da je čuo za stradanje svojih susjeda te da je i sam bio zlostavljan i pretučen.

Po Filićevu svjedočenju nakon napada na Lovas 10. listopada 1991. prvooptuženi Ljuban Devetak bio je vlast u selu, a ljudima je u Omladinskom domu govorio: "Ja sam za vas sve u selu. Tko što hoće neka se obrati meni. Bez mojeg znanja ne smije se ništa raditi."

Filić je rekao i da ga je saslušavao drugooptuženi Milan Devčić koji mu je psovao "ustašku majku", a jedna ga je osoba koju nije poznavao udarala kundakom puške.

Svjedok je kazao i da je svaki dan odlazio na prisilni rad, a ta se obveza odnosila samo na Hrvate koji su morali nositi bijele vrpce oko ruku.

Rekao je da je od prije poznavao Devetaka, Devčića i trećeoptuženog Milana Radojčića jer su bili iz Lovasa. Dodao je kako je u selu bilo i pripadnika JNA, ali i dragovoljaca iz postrojba "Beli orlovi", "Dušan Silni" te "arkanovaca" koji su pljačkali napuštene kuće i iznosili namještaj.

"Oni su se osilili i preuzeli vlast. Tukli su i ubijali ljude", posvjedočio je Filić, koji je rekao i da je čuo za nekog Petronija (optuženi Petronije Stevanović), a da je četvrtooptuženi Željko Krnjajić slovio kao "opasan čovjek" za kojega je čuo da je "smaknuo mnogo ljudi".

Svjedok je izjavio da je izbjegao odlazak na minirano polje djeteline 18. listopada 1991., ali je opisao taj događaj po onome što je čuo.

Za ubojstvo hrvatskih civila u Lovasu optuženo je 14 osoba od kojih su četiri bile pripadnici tadašnje Teritorijalne obrane, četiri pripadnici JNA i a šest iz paravojne postrojbe "Dušan Silni".

Po optužnici oni su u tijeku napada na Lovas 10. listopada 1991. ubili 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. listopada ubijene su i 23 osobe u improviziranim zatvorima.

Optuženi se terete da su 18. listopada natjerali civile da koračaju kroz minsko polje djeteline. Tada su poginule 22 osobe, a istodobno su u sporadičnim izgredima stradala još tri civila.