ČEŠLJANJE SUSTAVA

Upravitelj zatvora spolno uznemiravao službenice

16.12.2008 u 20:30

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio je da će Hrvatska u iduću godinu ući s 'pročešljanim' zatvorskim sustavom i s oko 30 posto novih upravitelja zatvora i kaznionica

ZAGREB - "Već u siječnju pred Vladu će se izaći sa cjelovitim akcijskim programom poboljšavanja uvjeta u zatvorskom sustavu", kazao je Šimonović tijekom drugog sastanka s upraviteljima svih hrvatskih zatvora i kaznionica.

Dodao je da su glavni ciljevi novog akcijskog plana bolji uvjeti smještaja zatvorenika, veća mogućnost rada i učenja te širi opseg probacije, odnosno skraćivanje zatvorskih kazni kroz alternativne sankcije, poput društveno korisnog rada i kućnog zatvora.

Šimonović je kazao da su rotacijom upravitelja dobili uvid u stanje zatvorskog sustava i "poduzeli prve mjere".

Tako je smijenjen upravitelj zatvora u Sisku Ivica Dadović kojega u Ministarstvu smatraju odgovornim za nepoštivanje propisa, ali i spolno uznemiravanje službenica.

Daljnja istraga zatražena je u zatvorima u Šibeniku, Splitu, Lipovici, Gospiću, Zagrebu, Zadru i zagrebačkoj Bolnici za osobe lišene slobode, zbog sumnje da su uprave pogodovale nekim zatvorenicima, sudjelovale u spornim javnim nabavama ili isplaćivale prekovremene radne sate koje dodatno treba objasniti.

S druge strane, neke neke ustanove dokazale su da po svemu udovoljavaju kriterijima, a kao pozitivne primjere Šimonović je istaknuo zatvore u Puli i Požegi.