CURENJE PLINA

Izbjegnuta tragedija u središtu Rijeke

06.08.2009 u 19:43

Bionic
Reading

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe grada Rijeke imali su danas pune ruke posla na sprečavanju moguće tragedije u samom središtu grada u čemu su na svu sreću uspjeli

Na intervenciju su izašli oko podneva na poziv jedne od stanarki trokatne zgrade u Ciottinoj 23. Ona je izašavši na hodnik prvog kata osjetila da se njime širi intenzivan miris plina i pozvala hitne službe. Odmah po dolasku vatrogasaca zgrada je evakuirana i cijeli je prostor ograđen kako bi se moglo pristupiti mjerenjima koncentracije opasnog plina u atmosferi i locirati mjesto ispuštanja, piše Novi list

-Naši aparati u hodnicima nisu mogli izmjeriti prisutnost plina čiji se miris ipak osjetio u zraku, pa smo morali pristupiti provjeri svih stanova. Uspjeli smo dozvati sve stanare i vlasnike stanova koji su dolazili čak i s radnih mjesta kako bi nam otvorili vrata i pustili nas unutra.

U međuvremenu smo zbog potencijalne opasnosti za sve koji žive u blizini kompletno zatvorili promet Ciottinom ulicom i krenuli u ispitivanje, stan po stan, objasnio je postupanje vatrogasaca zapovjednik smjene u JVP Rijeka, Slavko Suzić. Prema njegovim riječima, taj proces je potrajao jer instrumenti u trokatnici nikako nisu mogli locirati gdje točno istječe plin.

-Na kraju se pokazalo da je u pitanju bilo curenje iz plinske boce spojene na neispravni štednjak s lošim ventilima upravo u stanu starije gospođe koja je prva osjetila istjecanje i alarmirala nas. Srećom je žena izašla na hodnik jer činjenica da plin nije osjetila u stanu sugerira da je bila dosta dugo izložena njegovom utjecaju, tako da je prisutnost čudnog mirisa primijetila tek izlaskom na svjež zrak.

Da se zadržala u zatvorenom prostoru još neko vrijeme, najvjerojatnije bi došlo do trovanja, a kasnije, kada bi koncentracija plina u zraku dosegnula kritičnu razinu, svaka i najmanja iskra mogla je inicirati veliku eksploziju, do čega na svu sreću nije došlo, dodao je zapovjednik Suzić.

Nakon dva sata, koliko je trebalo vatrogascima da lociraju mjesto istjecanja, ovlašteni djelatnik poduzeća »Energo« otklonio je kvar, pa je pušten promet Ciottinom ulicom, a stanari okolnih zgrada mogli su odahnuti.