ZASTARA ZA DVA MJESECA

Nevenka Tuđman treći put oslobođena optužbe

16.12.2008 u 16:31

Bionic
Reading

Nevenka Tuđman treći je put nepravomoćno oslobođena optužbe da se koristila svojim društvenim položajem i ugledom te bivšem poslovnom partneru Igoru Kneževiću namještala poslove i za to u četiri godine dobila gotovo milijun kuna provizije

ZAGREB - Odlazeći sa Županijskog suda na Zrinjevcu, kći prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana pravosudnim je policajcima i portirima rekla kako je ovo zadnji put da se vide. Naime, prema tumačenju prvostupanjskog suda potkraj veljače iduće godine nastupa apsolutna zastara za kazneno djelo za koju se tereti.

Nezadovoljna presudom i činjenicom da sud nije pronašao ključnog svjedoka Kneževića, USKOK-ova tužiteljica Ksenija Pavić najavila je da će se žaliti Vrhovnom sudu. U USKOK-u smatraju da navodne kriminalne radnje optužene nisu završile u veljači 1999., od kada traje desetogodišnji zastarni rok.

"Treći put Bog pomaže", izjavio je novinarima branitelj Nevenke Tuđman odvjetnik Ante Vukorepa koji od prije tvrdi da odvjetništvo devet godina odugovlači postupak radi "detuđmanizacije" Hrvatske, iako zna da je optužena nedužna.

Ustvrdio je kako najnovija presuda suca Marijana Garca nije donijela ništa novo u odnosu na prijašnje dvije, također oslobađajuće presude, koje je zbog nepotpuno utvrđena činjenična stanja ukinuo Vrhovni sud.

USKOK je Nevenku Tuđman teretio da je omogućila Kneževiću da 1996. izravno, bez javne nabave, sklopi ugovor o konzaltingu s Ministarstvom znanosti zbog čega joj je isplatio nagradu od oko 980 tisuća kuna. Obrana je, pak, tvrdila da su usluge Kneževićeve tvrtke bile manje od 200 tisuća kuna, pa za njih nije trebalo provesti javni natječaj.

Vrhovni sud tražio je od zagrebačkoga Županijskog suda da utvrdi vrijednost ugovora o konzaltingu i je li Ministarstvo bilo obvezno na taj posao primijeniti odredbe o javnoj nabavi. No sudac Garac je u obrazloženju presude naveo kako nije dokazano da je vrijednost ugovora prelazila 200 tisuća kuna godišnje te da je bio nezakonit, odnosno da su njegovim potpisivanjem na nagovor optužene odgovorni u Ministarstvu počinili težu kvalifikaciju kaznenog djela. U slučaju da je ugovor bio vrjedniji u veljači ne bi nastupila zastara.

Na prvom suđenju Knežević je priznao da je zahvaljujući Nevenki Tuđman u Ministarstvu znanosti postao osoba koja je birala izvođače radova za ugradnju telefonskih centrala na fakultete, zbog čega je uvjetno osuđen na dvije godine zatvora.