OFFSIDE PRAVILNO DOSUĐEN

Na utakmicama koje su namještali lopta nije bila okrugla!

15.01.2014 u 13:43

Bionic
Reading

Petnaestorici optuženih za namještanje utakmica Prve hrvatske nogometne lige 'Offside' je pravomoćno presuđen, jer je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u slučaju nazvanom prema jednom od najpoznatijih i najkontroverznijih nogometnih pravila.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je da je Vrhovni sud u cijelosti potvrdio presudu iz prosinca 2011. kojom su dvojica optuženika osuđena na uvjetne, a ostali na zatvorske kazne od šest do deset mjeseci, uz povrat nezakonito stečenih 1,2 milijuna kuna.

Najstrože su kažnjeni bivši pomoćni trener Croatia Sesveta Goran Jerković, koji je proglašen krivim za posredovanje u podmićivanju, te nogometaš tog kluba Mario Čižmek, koji je bio glavna spona između podmićenih nogometaša i organizatora namještanja utakmica koji su ranije osuđeni na po godinu dana zatvora.

Športski direktor i sin vlasnika Croatia Sesveta Tomislav Zubak osuđen je na devet mjeseci zatvora zbog pomaganja, a na iste zatvorske kazne zbog udruživanja za počinjenje kaznenog djela i primanja mita osuđeni su nogometaši Croatia Sesveta Ivan Banović, Jasmin Agić, Ante Pokrajčić i Miljenko Bošnjak

Za ista nedjela na osam mjeseci zatvora osuđeni su i njihovi suigrači Dario Šušak i Saša Mus

Na sedam mjeseci osuđeni su nogometaši tadašnjeg Varteksa Miljenko Mumlek i Andrija Balajić te nogometaš Međimurja Nikola Melnjak, dok je njegov suigrač Neven Vuljanko osuđen na šest mjeseci.

Nogometaš Croatia Sesveta Marko Guja uvjetno je osuđen na sedam mjeseci, jer je u vrijeme počinjenja kaznenih djela bio mlađi punoljetnik, a nogometaš Varteksa Zoran Ivančić uvjetno na osam mjeseci, kojemu je sud kao olakotnu okolnost uzeo to što je pridonio razotkrivanju kaznenih djela.

Spomenute nogometaše i športske djelatnike Croatia Sesveta, Međimurja i bivšeg Varteksa nakon sedam mjeseci suđenja osuđeni su za namještanje osam prvoligaških utakmica i tri pokušaja namještanja.

Pritom su ostvarili korist od najmanje 1,2 milijuna kuna ili 165.500 eura. Novac bi trebala vratiti desetorica, a najviše Banović (28.500 eura), Agić (26.500), Jerković (25.000) i Čižmek (20.500).

Šestorica od njih su tijekom suđenja priznali krivnju za namještanje utakmica i klađenje na dogovorene rezultate, dok je ostalima krivnja dokazana zahvaljujući obranama ostalih optuženika i zapisima iz telefonskih razgovora.

Suoptuženici su u razgovorima koristili i šifre, pa je tako utakmica značila automobil Smart, a iznos za namještanje utakmica 'prijeđeni kilometar'.

'Očito u njihovom slučaju lopta na utakmicama koje su namještali nije bila okrugla', kazala je sutkinja Gordana Mihela Grahovac u obrazloženju presude, dodavši da optuženici nisu omogućili neizvjesnost utakmice i pobjedu spretnijeg i boljeg već organizatorima bogaćenje putem klađenja.

Optužnicom su bila obuhvaćena još šestorica okrivljenika, no oni su se prije suđenja nagodili s USKOK-om.

Trojica organizatora namještanja proljetnih utakmica Prve hrvatske nogometne lige 2010. dobila su po godinu dana zatvora i zajedno moraju vratiti oko milijun eura koje su nezakonito zaradili kladeći se na namještene utakmice.

Riječ je o bivšem treneru u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinku Šaki te dvojici slovenskih državljana Dini Laliču i Admiru Suljiču

S USKOK-om su se nagodili i nogometaši Međimurja Danijel Mađarić i Mario Darmopil te njegov menadžer Mario Marenić. Darmopil se nagodio na osam mjeseci zatvora i vraćanje 20.500 eura, Mađarić na sedam mjeseci zatvora i vraćanje 6000 eura, a Marenić je uvjetno osuđen na godinu i dva mjeseca uz rok kušnje od četiri godine. On je državi dužan 4500 eura.