NAKON OSLOBAĐANJA PERKOVIĆA

Sud pustio i Mustača, ali mu oduzeo putovnicu

07.01.2014 u 14:17

Bionic
Reading

Županijski sud u Velikoj Gorici ukinuo je pritvor za Zdravka Mustača kojega zajedno s Josipom Perkovićem traži njemačko pravosuđe zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića iz 1983. godine. Mustaču je sud oduzeo putovnicu i osobnu iskaznicu te mu naložio da mora biti u svome domu sve do četvrtka, kada će doći odluka o izručenju

Glasnogovornik suda u Velikoj Gorici Ante Zeljko za tportal je potvrdio da je bivši pripadnik jugoslavenskih tajnih službi Zdenko Mustač pušten iz pritvora. 'Određene su mjere opreza u vidu oduzimanja putnih isprava i osobne iskaznice. Naloženo mu je da bude na svome mjestu boravišta do daljnjega. Odluka o izručenju Njemačkoj bit će donesena u četvrtak', rekao je Zeljko za tportal.hr.

Odluku o izručenju Josipa Perkovića Županijski sud u Zagrebu trebao bi donijeti već sutra. Njih dvojica uhićena su zbog sumnje da su u Njemačkoj 1983. sudjelovali u ubojstvu Stjepana Đurekovića, i to na temelju Europskog uhidbenog naloga koji je u punom obliku stupio na snagu 1. siječnja 2014. godine.

Prema interpretacijama obrane, sud u Hrvatskoj ne bi trebao dopustiti izručenje zbog nastupanja zastare kaznenog djela. No sa samog Vrhovnog suda mogla su se čuti tumačenja koja govore u prilog izručenja Njemačkoj na temelju Europskog uhidbenog naloga.

308053,307762,307735,307718