SUDAR BRODOVA

Teška nesreća na Dunavu, ima i ozlijeđenih

16.12.2013 u 09:27

Bionic
Reading

U udaru njemačkog broda Linz u tri ribička čamca koja su se nalazila usidrena uz desnu obalu Dunava na 1375. km ove rijeke nedaleko Dalja lakše su ozlijeđena tri ribiča iz Vukovara koji su se nalazili u svojim čamcima. Uzrok nesreće koja se dogodila u noći s nedjelje na ponedjeljak oko 2 sata je skretanje njemačkog broda s kursa, a uslijed guste magle koja je prekrivala veliku rijeku

'Uzrok je prije svega magla. Iako brodovi imaju radare, radarska slika u ovakvim uvjetima magle nije tako pouzdana i za očekivati je da je kapetan malo skrenuo s kursa, što smo utvrdili putem satelitske snimke koja je pratila njegovu putanju. Brod vjerojatno nije ni osjetio udarac, jer je riječ o brodu sa 6 barži', rekao je za Jutarnji list kapetan Lučke kapetanije Vukovar Ivan Barović pojasnivši kako su barže plovni objekti namijenjeni za krcanje tereta.

Njemački je brod ispred sebe gurao barže dužine 80 metara i širine oko 33 metara koje su bile u dva reda, što znači da je zapovjednik ispred pramca imao nekih 160 metara dužine i širine oko 100 metara.
'Uslijed mraka i magle on s te udaljenosti nije ni vidio čamce', rekao je Barović. Prve informacije o nesreći govorile su o sudaru dvaju brodova, što bi bila velika katastrofa, no srećom to se nije dogodilo, iako je i ovo, prema Barovićevim riječima, ozbiljan događaj. Ribičima koji su nastradali prva je pomoć pružena na brodu koji ih je udario, a kasnije su prevezeni u KBC Osijek gdje su im utvrđene lakše ozljede te su nakon ambulantne obrade u Hitnom bolničkom prijemu pušteni kućama.

Ribiči koji su nastradali članovi su udruge 'Dunav', čiji je predsjednik Ivica Franjić također trebao biti s njima na Dunavu, no odgodio je odlazak zbog privatnih obveza. Prema njegovim riječima, 'Linz' je prilikom udara zahvatio tri brodice i četiri ribička čamca.

'Ljudi su spavali u brodicama i izlazili su kroz prozore u pidžamama, bila je velika panika, jer ih je brod gurao oko 2 kilometra. Jedan ribič se preko drugih brodova popeo na Linz i povikao: 'Ubili ste ljude'. Srećom nitko nije teže nastradao', prepričao je Franjić događaj kako su mu ispričale njegove kolege. Inače, njegova brodica 'Cesarica' je potopljena i pronađena je na srpskoj strani Dunava.