KAZNE STIŽU NA KUĆNU ADRESU

Evo što prijeti prometnim prekršiteljima van Hrvatske

25.11.2013 u 16:17

Bionic
Reading

Ukoliko putujete izvan granica Hrvatske - ne jurite više od dozvoljene brzine - jer bi vam, iako vas ne zaustave policajci, na kućnu adresu mogla stići kazna. Vozite li prebrzo primjerice u Austriji ili Mađarskoj, njihova će vas policija u bazi podataka MUP-a - lako pronaći

S ciljem učinkovitijeg kažnjavanja neodgovornih vozača, europske su se policije ujedinile. Od 7. studenog kazne za prometne prekršaje stizat će na kućne adrese građana većine zemalja EU.

Neki od prometnih prekršaja zbog kojih će policije, navodi RTL TV, moći razmjenjivati podatke su:

1. Prekomjerna brzina

2. Vožnja bez pojasa

3. Prolazak kroz crveno

4. Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola

5. Korištenje mobitela pri vožnji

To znači da ako vas primjerice austrijska policija snimi kako prebrzo vozite, neće ni trebati kontaktirati hrvatske kolege. Do vaših podataka mogu doći iz baze MUP-a, te će vam poštom poslati kaznu na hrvatskom jeziku.

Visine najčešćih kazni u Europskoj Uniji, onih za prekoračenje brzine do 20 kilometara na sat, razlikuju se. U Sloveniji su kazne između 80 i 250 eura, dok su Austriji i Njemačkoj znatno manje.

Nisu svi u Europi složni s ovim oblikom kažnjavanja, pa su tako Velika Britanija, Irska i Danska odbile potpisati rezoluciju, a ni Poljacima nije svejedno.

Ako netko odbija platiti kaznu, postoji i mogućnost u kojoj Hrvatski sud preuzima nadležnost i na kraju se kazna uplaćuje u hrvatski proračun.