USKOK TRAŽI ZA INDEKS 2.

Najstrože kazne za sve koji nisu priznali krivnju

21.07.2009 u 16:04

Bionic
Reading

Predstavnica USKOK-a Sani Ljubičić zatražila je danas na zagrebačkom Županijskom sudu najstrože zatvorske kazne za sve optuženike koji se nisu pokajali i priznali kupoprodaju ispita na Fakultetu prometnih znanosti u slučaju 'Indeks 2'.

Za one koji su priznali, s druge strane, USKOK je zatražio uvjetne kazne, kao i u prvom suđenju za nezakonit upis na taj fakultet.

U svojoj završnoj riječi, kojom je ovo suđenje ušlo u završnu fazu, predstavnica USKOK-a kao glavne krivce za korupciju prozvala je korumpirane profesore.

U slučaju 'Indeks 2', jednom od najvećih suđenja u povijesti hrvatskog pravosuđa po broju optuženih, za korupciju su optužena 33 profesora, studenta i posrednika, od kojih je 13 priznalo krivnju.

Prije završnih riječi USKOK je prošlog tjedna objavio manje izmjene optužnice, a danas je odustao od kaznenog progona Mislava Koraka, jer tijekom kaznenog postupka nije dokazano da je počinio djela koja su mu se stavljala na teret.

S iznošenjem završnih riječi poslijepodne je počela i obrana, s čime će se nastaviti i sutra.

Unatoč velikom broju optuženika očekuje se da će presuda u ovom postupku biti donesena prije ljetne stanke pa bi od započetih antikorupcijskih slučajeva na zagrebačkom Sveučilištu na jesen nepresuđen ostao jedino onaj za kupoprodaju ispita na Ekonomskom fakultetu, poznat kao 'Indeks 3'.