PUPOVAC OSUDIO SKIDANJE PLOČA

'Pojedinci iz Crkve bacaju zakone u blato međuetničke netrpeljivosti'

11.10.2013 u 09:19

  • +4

Vandalizam u Udbini

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Prša

Bionic
Reading

U noći s četvrtka na petak u Udbini – koja je bila primjer mirnog života Srba i Hrvata - razbijene su četiri ploče na ćirilici postavljene u sklopu koalicijskog dogovora HDZ-a i SDSS-a

Tri dvojezične ploče razbijene su na općinskim zgradama, a jedna na zgradi Kulturno-informativnog centra Nikola Tesla u središtu Udbine. Policija je obavila očevid i krenula u potragu za nepoznatim vandalom ili više njih.

(Ne)mirna Udbina za Srbina i Hrvata

'Nema ovdje suživota, ovdje je život! Ovdje zajednički vladaju HDZ i SDSS. Zajednički smo postavili dvojezične ploče, a zajednički ćemo graditi i najveću vjetroelektranu. Da zajednički dobro zaradimo', pohvalio se novinarki Globusa HDZ-ovac Ivan Pešut nedugo nakon što je Stožer ljutih protivnika ćirilice organizirao prvo događanje naroda čiji su pojedinci čekićem lupali po friško postavljenim dvojezičnim pločama u Vukovaru. Nažalost, netrpeljivost koju zagovaraju 'stožeraši' i njihovi politički pokrovitelji prijeti razbijanjem i udbinske međunacionalne idile.

Načelnik Općine Udbina Ivan Pešut za tportal je osudio razbijanje ploča te izjavio kako očekuje da policija pronađe počinitelje.

Iz KIC-a Nikola Tesla razbijanje ploča su okarakterizirali kao vandalski i nacionalistički čin.

Virus vukovarskog Stožera protiv ćirilice širi se i u do jučer mirne hrvatsko-srpske sredine. Tako se barem može zaključiti na temelju riječi Marija Adrineka, udbinskog branitelja koji razbijački pohod nije osudio, već ga je opisao riječima: 'Udbina je mjesto posebnog pijeteta zbog hrvatskih žrtava i treba uvesti moratorij na uvođenje ćirilice sljedećih sto godina.'

Podsjetimo, dvojezične ploče postavljene su nakon lokalnih izbora, a odluka je na Općinskom vijeću Općine Udbina donesena u ožujku, dakle prije lokalnih izbora. S obzirom na to da su HDZ i SDSS u Udbini imali otvorenu koaliciju za mjesto načelnika, a s listama za Vijeće išli su odvojeno, mnogi su optužili HDZ i SDSS za političku trgovinu uoči lokalnih izbora. HDZ je dobio mjesto načelnika, a SDSS mjesto zamjenika načelnika i obećanje da će HDZ postaviti ploču s ćiriličnim natpisima odmah nakon lokalnih izbora.

Dogovor je podržao i Darko Milinović, predsjednik HDZ-a Ličko-senjske županije, a sve uz znanje stranačkog vrha, dakle Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a koji već dulje vrijeme raspiruje strasti u Vukovaru vodeći rat protiv ćirilice.

Pupovac: Neke stranke i pojedinci iz Katoličke crkve bacaju Ustav i zakone u blato međuetničke netolerancije

Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ocijenio je, prenosi HINA, da su pojedini politički centri u suradnji s pojedinim institucijama i organizacijama odlučili vratiti Hrvatsku unazad i upropastiti ono što je stvarano godinama. Pri tome je ustvrdio da su se pojedinci iz Katoličke crkve stavili u službu političkih grupacija.

'Razbijanje i skidanje dvojezičnih ploča u Vukovaru, Krnjaku i sada Udbini nisu događaji koji pokazuju volju lokalnih sredina, već se događaju voljom pojedinih političkih centara u suradnji s pojedinim institucijama i organizacijama koje su odlučile vratiti Hrvatsku unazad i upropastiti ono što je stvarano godinama', kazao je Pupovac u izjavi za Hinu.

'Snage su to koje samo dva ili tri mjeseca nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju žele poništiti dosegnuto. Bacaju hrvatski Ustav i hrvatske zakone u blato međuetničke netolerancije i bezakonja i pale vatre koje smo ugasili, a koje su neki od njih palili svih ovih godina', izjavio je saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac koji smatra da smo upravo zbog takvih čekali u čekaonici Europe 12 godina.

Na pitanje o kojoj to instituciji uz pojedine političke stranke govori, Pupovac je rekao da su to 'pojedinci iz Katoličke crkve koji su ušli u spregu s pojedinim političkim grupacijama, te su se stavili u službu realizacije političkih programa tih grupacija'.