NEPRAVEDNO SUĐENJE

Suđenje za trostruko ubojstvo u Brodu ponovit će se u Zagrebu

17.07.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Ponovno suđenje optuženima za trostruko ubojstvo u središtu Slavonskoga Broda 2004. Antunu Blaževiću i Darku Vukojeviću, kojima je Ustavni sud ukinuo osuđujuće presude jer su im u sudskom postupku prekršena prava na pravedno suđenje i jednakost pred zakonom, održat će se na zagrebačkome Županijskom sudu, a ne na slavonskobrodskome, na kojem su 2005. nepravomoćno osuđeni i dobili po 27 godina zatvora.

Odluku o prenošenju ovlasti na drugi sud donio je danas Vrhovni sud, koji je dva puta 2006. potvrdio krivnju optuženika i povećao im kazne za još tri godine.

Suđenje je premješteno u Zagreb jer sud u Slavonskome Brodu nema dovoljno sudaca za sastavljanje raspravnog vijeća budući da je veći dio njih već sudjelovao u postupku, ili u istrazi ili na suđenju, te donosio odluke u povodu žalbi i pritvora. Ustavni sud je, naime, u odlukama o ukidanju presuda zauzeo stajalište da isti sudac koji je sudjelovao u donošenju odluke o produljenju pritvora ne može biti predsjednik ili član sudskoga vijeća u prvostupanjskome postupku.

Zagrebački Županijski sud izabran je jer, kako kažu na Vrhovnome sudu, ima dovoljno sudaca odgovarajućega stručnog znanja u kaznenopravnoj materiji koji mogu biti uključeni u predmet uz članove raspravnoga vijeća.

Ustavni sud prošlog je tjedna ukinuo osuđujuće presude Županijskoga i Vrhovnoga suda te odredio ponavljanje suđenja Blaževiću (49) i Vukojeviću (28). Oni su 9. lipnja 2004. tijekom prepirke i naguravanja u gradskome središtu s braćom Draganom (32) i Željkom (28) Prgometom te Goranom Begićem (28) u njih ispalili više hitaca iz pištolja. Sud im nije povjerovao da su pucali u nužnoj obrani jer su nenaoružane žrtve pogođene s četiri do pet metaka u leđa.

Nakon krvoprolića u medijima se nagađalo da je riječ o obračunu skupina povezanih s Antom Prkačinom i generalom Mladenom Kruljcem

Nakon pravomoćne odluke Vrhovnoga suda, koji je u rujnu 2006. Blaževića i Vukojevića osudio na 30 godina zatvora, dvojica osuđenika podnijeli su ustavne tužbe tvrdeći kako su sudovi u njihovu slučaju prekršili ljudska prava i temeljne slobode.

Ustavni suci utvrdili su da im je zaista prekršeno pravo na nepristrano i pravedno suđenje jer su u sudskome vijeću Županijskoga suda u Slavonskome Brodu bila dvojica sudaca koji su prije toga kao članovi izvanraspravnoga vijeća sudjelovali i u donošenju rješenja o produljenju pritvora, pa je dovedena u pitanje nepristranost sudskoga vijeća.

Osim toga, ustavni su suci zaključili i da su sudovi povrijedili i načelo ravnopravnosti pred zakonom te ravnopravnosti stranaka u postupku, tzv. jednakosti oružja jer su neopravdano odbili sve dokazne prijedloge obrane dvojice optuženika stavivši ih tako u nepovoljniji položaj u odnosu prema tužiteljstvu.

Blaževiću je, pak, povrijeđeno i pravo na obranu jer mu je postavljen branitelj po službenoj dužnosti pošto njegov odvjetnik nije došao na dvije rasprave jer je bio na godišnjem odmoru pa nije primio poziv za te rasprave na kojima je ispitano nekoliko svjedoka i vještaka. Sudovi su naknadno odbili zahtjev izabranog branitelja da se ti svjedoci ponovno ispitaju, čime, po ocjeni Ustavnoga suda, optuženiku nisu omogućili primjerenu obranu i pravedno suđenje.