Crna kronika AFERA HŽ

Kobaku i kompaniji jednomjesečni pritvor

  • Autor: tportal.hr
  • 17.7.2009 8:08:58
  • 16.7.2009 20:08:46

Davorinu Kobaku, Biserki Robić i Andriji Sariću, osumnjičenima zbog malverzacija u Hrvatskim željeznicama, određen je jednomjesečni pritvor

Sindikat hrvatskih željezničara pozdravio je aktivnosti policije i USKOK-a. U priopćenju su zatražili da se kontinuirano istražuju i sankcioniraju sve kriminalne radnje, ali i pogrešne poslovne odluke i propusti u HŽ-u.

Kako stoji u priopćenju sindikata, do sumnje u nezakonitosti došlo je tek nakon dolaska nove uprave na čelu AGIT-a, pa je pitanje bi li se bez kadrovske promjene pronevjera ikad otkrila. Sindikat podsjeća da je u slučaju HŽ-ove tvrtke kćeri PZZ-Inženjeringa sindikalni povjerenik pune tri godine upozoravao na prikrivene gubitke i nezakonitosti. 
Oni su saslušani u USKOK-u i ondje su suočeni s prvim i najjačim dokazima - potvrdama iz kojih se vidi da su osobno podizali novac u Mostaru i Grazu s računa off-shore kompanija u Zagrebačkoj banci i Volksbanci.

Odjednom bi znali dignuti i po 100 tisuća eura. U pet godina najviše je novca podigla Biserka Robić, čak milijun i 600 tisuća eura. USKOK je pretražio njihove kuće i cijelu imovinu. Novac nije nađen, pa slijedi i opsežna financijska istraga. Ići će svakako i prema burzi jer se Kobak otvoreno hvalio da ulaže u dionice.

Afera je otkrivena kada je srbijanska policija uhvatila razgovore tamošnjeg direktora željeznica Vasiljevića i Kobaka dok su dogovarali prevaru. Za Vasiljevićem traga srbijanska policija.

Pod istragom je i imovina troje osumnjičenih. Kobakovi, prema slobodnoj procjeni, žive u tristotinjak kvadrata obiteljske kuće u mirnom dijelu zagrebačke Dubrave, a obitelj Biserke Robić smjestila se u urbanoj vili na Bukovcu, elitnom zagrebačkom kvartu, piše Večernji list.

Tek bi se u istrazi trebala preispitati cjelokupna imovina Kobaka, Robićeve i Sarića te aktivirati mehanizmi za obeštećenje državne tvrtke.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još