PAZITE ŠTO PIJETE

Na hrvatskom tržištu milijun krivotvorenih boca pića

30.09.2013 u 11:46

Bionic
Reading

Na hrvatskom tržištu jakih alkoholnih pića od ukupno prodanih količina čak je 5 do 10 posto krivotvorina, što je više od milijun boca, koje se prodaju na tržnicama, po manjim trgovinama i u nekim ugostiteljskim objektima, procjenjuju u tvrtki Badel 1862 koja je osnovala posebnu službu za zaštitu robnih marki.

Kako je priopćeno iz Badela 1862, tu su službu osnovali zbog zaštite zdravlja svojih potrošača i vlastitog poslovanja.

Služba intenzivno surađuje s MUP-om, Carinskom upravom i Državnim inspektoratom na suzbijanju crnog tržišta alkoholnih pića, navode iz Badela i naglašavaju važnost akcije MUP-a i Carinske uprave kojom je prekinut jedan lanac organiziranog krivotvorenja najpopularnijih i najprodavanijih brandova.

U Hrvatskoj se, kako navodi najveći domaći proizvođač jakih alkoholnih pića, najčešće krivotvore top proizvodi Badela 1862, kao što su Badel Pelinkovac, Badel Prima Brand, Lavov i Vigor vodka.

Upozorava se pritom kako ilegalne "pecare" po raznim podrumima, koje nisu podvrgnute nikakvoj zdravstvenoj i tehnološkoj kontroli, na tržište izbacuju proizvode koji mogu biti izuzetno opasni za zdravlje, pa čak i život ljudi, jer mogu izazvati razne oblike trovanja. Ilegalna proizvodnja alkohola ugrožava i reputaciju renomiranih proizvođača, koji zbog toga posebno obilježavaju svoje proizvode i stalno uvode nove sustave zaštite.

"Ilegalni proizvođači alkoholnih pića boce opremaju krivotvorenim markicama za označavanje alkoholnih pića, čime od svih hrvatskih građana doslovno kradu iznos posebnog poreza na alkohol i alkoholna pića, iznos PDV-a te ostala davanja", kažu u Badelu 1862. Navode i kako je u maloprodajnoj cijeni tih proizvoda udio davanja državi gotovo 50 posto, pa je patvorenje vrlo unosan posao, a takvo postupanje ima obilježja kaznenih djela utaje poreza ili carine, krivotvorenja znakova za vrijednost, itd.