RONJENJE U CETINI

Slovenskim roniocima 2500 kuna kazne

14.07.2009 u 14:24

Bionic
Reading

Nepravomoćnim rješenjem Prekršajnog suda u Kninu dvojica slovenskih državljana koji su zatečeni u nedopuštenom ronjenju na glavnome izvoru Cetine u Civljanima kod Knina u subotu, 11. srpnja, kažnjena su novčanom kaznom od 2500 kuna, potvrdio je taj sud

Tijekom tog ronjenja na izvoru Cetine dogodila se nesreća u kojoj je poginuo 38-godišnji slovenski državljanin. U ekipi ronilaca bila su trojica Slovenaca i dvojica Hrvata.

Sudac Prekršajnog suda u Kninu Damir Marić rekao je da se uskoro očekuje prekršajni postupak protiv dvojice hrvatskih državljana također zbog nedopuštenog ronjenja na izvoru Cetine.

Prekršajnu prijavu protiv četvorice ronilaca koji su bez dopuštenja Ministarstva kulture ronili u speleološkom objektu - Velikom vrilu Cetine, koji je spomenik prirode, podnio je viši inspektor zaštite okoliša u Šibeniku Davor Cukrov.

Za taj prekršaj zakon za fizičke osobe previđa kaznu od 7000 do 30.000 kuna, a suci imaju pravo promijeniti kaznu s obzirom na okolnosti događaja, rečeno je u Prekršajnom sudu u Kninu.

Doznaje se da su slovenski državljani koji su ronili na izvoru Cetine svoj prekršaj opravdavali nepoznavanjem hrvatskih zakona.