SKINUO ZNAK ZABRANE I NASTAVIO...

Zaradio optužnicu jer je gradio na zaštićenom kulturnom dobru

11.09.2013 u 21:48

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je danas optužnicu protiv direktora tvrtke 'Cippico' Antuna Samardžića (1955.) koji je na kuli Ćipiko u Kaštel Novome bez potvrde glavnog projekta i odobrenja mjerodavnoga tijela - Ministarstva kulture izvodio građevinske radove i rekonstrukciju znajući da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru

Kako navodi državno odvjetništvo, koje ne otkriva ime optuženika, nego samo godište, Samardžić je lani od 16. ožujka do 23. studenoga u Kaštel Novome, kao odgovorna osoba investitora trgovačkog društva iz Zagreba, na zaštićenome kulturnom dobru kuli Ćipiku izvodio građevinske radove i rekonstrukciju, što je nastavio činiti i pošto mu je postavljen znak zabrane.

Građevinska inspekcija, Konzervatorski odjel u Trogiru i Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture postavili su mu, naime, znak zabrane, no on ga je skinuo i nastavio radove.

Samardžića se kazneno tereti za protupravnu gradnju te za skidanje i povredu službenog pečata i znaka.

Kulu Ćipiko izgradio je 1512. godine trogirski plemić Antun Pavao Ćipiko. Riječ je o zaštićenom spomeniku kulture u kojem je Samardžić namjeravao napraviti hotel.