KORUPCIJA NA FAKULTETIMA

'Indeks 2 u završnoj fazi; slijedi 'Indeks 3'

10.07.2009 u 16:06

Bionic
Reading

Suđenje u slučaju 'Indeks 2' idućeg će tjedna ući u završnu fazu pa bi nakon ljetne stanke pred Županijskim sudom od započetih antikorupcijskih slučajeva na zagrebačkom Sveučilištu nepresuđen ostao jedino onaj za kupoprodaju ispita na Ekonomskom fakultetu, poznat kao 'Indeks 3'

U slučaju 'Indeks 2', jednom od najvećih suđenja u povijesti hrvatskog pravosuđa po broju optuženih, za korupciju su optužena 33 profesora, studenta i posrednika, od kojih je 13 priznalo krivnju.

Kako su svi optuženici danas dovršili sa svojim obranama, njihovi odvjetnici i predstavnici tužiteljstva uskoro će pred sudskim vijećem sutkinje Koraljke Bumči iznijeti završne riječi, nakon kojih se očekuje i druga presuda proizašla iz policijsko-uskočke akcije Indeks.

Krajem svibnja zbog nezakonitih upisa na Prometni fakultet na zatvorske su kazne osuđeni bivši prodekan Dragan Badanjak i glavni posrednik Mladen Budor, dok je ostalih 14 optuženika, među kojima i viši predavač Krešimir Somek, nepravomoćno osuđeno na uvjetne kazne.

Na zagrebačkom Županijskom sudu u rujnu bi se tako nastaviti trebao samo 'Indeks 3' u kojem se devetero profesora Ekonomskog fakulteta, među kojima i bivša predsjednica saborskoga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Deša Mlikotin-Tomić, te još 14 osoba tereti za primanje i davanje mita radi kupovine ispita.

Tijekom lipnja i početkom srpnja u 'Indeksu 3' ispitano je niz svjedoka koji su, među ostalim, ispričali kako su za ispite plaćali od nekoliko stotina do dvije tisuće eura. Krajem lipnja USKOK je Županijskom sudu podnio još tri istražna zahtjeva u kojem se za korupciju na Prometnom fakultetu ponovno terete 33 osobe.

No, za razliku od ostalih slučajeva iz serije Indeks u ovom se po prvi puta optuženike istovremeno tereti za ilegalne upise ali i neregularno polaganje ispita.