SMOTRA FOLKLORA

Indijcima u Dugoj Resi ukradeno glazbalo

09.07.2009 u 13:42

Bionic
Reading

Nakon sinoćnjeg programa u sklopu 12. međunarodnog festivala folklora ZABA 2009., koji se održao u Dugoj Resi, indijskoj folklornoj skupini 'Spandan Sanskutik Trust' iz grada Ahmedabada ukradeno je specifično glazbalo.

Policija traga za kradljivcem kako bi instrument vratila vlasniku da skupina može nastaviti višetjedno gostovanje po Hrvatskoj, izjavila je glasnogovornica karlovačke Policijske uprave Tanja Petrić.

Direktor tog festivala Željko Štajcer preko medija poziva one koje drže instrument ili znaju kod koga je da to jave u karlovački Đački dom, gdje su smještene folklorne skupne, ili policiji.

'Tako ružan događaj ima težinu međunarodnog incidenta i sramota je i za nas kao organizatore i za cijelu Hrvatsku. Naši prijatelji iz Indije ne mogu sada nastaviti nastupe ni na našem festivalu, ali ni u Koprivnici i Splitu', rekao je Štajcer.

Po njegovu opisu, instrument je vrlo tradicionalan i ne može se zamijeniti ni s jednim drugim. Opisom je najsličniji harmonici, koja izvođaču nije u rukama nego na podu.
ZABA 2009. počela je 5. srpnja i traje do subote, 11. srpnja, a na njoj nastupa 170 izvođača iz Južne Koreje, Indonezije, Rusije i SAD-a te Folklorni ansambl 'Matija Gubec' iz Karlovca kao domaćin.