GENERAL DOPUSTIO

Zagorcu će se suditi i za uređenje Šporerove vikendice

08.07.2009 u 15:46

Bionic
Reading

Umirovljeni general Vladimir Zagorec dozvolio je da mu se na zagrebačkom Županijskom sudu, nakon presude u aferi dragulji, sudi i za slučaj nezakonite obnove vikendice bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera.

Pristanak za suđenje Zagorec je, u nazočnosti svojih odvjetnika, dao sutkinji Rajki Tomerlin Almer koja je slučaj Šporerove vikendice preuzela 2007.

Zagorec se ranije protivio pokretanju tog postupka tvrdeći da je politički motiviran, a suđenje se nije moglo pokrenuti budući ga je Austrija početkom listopada prošle godine izručila samo zbog slučaja krađe dragulja iz sefa Ministarstva obrane.

"Ranije nismo pristali na suđenje jer se vodio slučaj dragulji pa nismo željeli izgubiti koncentraciju. No, kada je taj postupak okončan, a podnesena je i žalba smatramo da nema razloga da se ne pokrenu i ostala suđenja", ustvrdio je danas Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak

Dodao je da je takva odluka motivirana Zagorčevom željom da se "to skine s dnevnog reda", budući je uvjeren da su optužbe neutemeljene.

Optužnica za Šporerovu vikendicu podignuta je još 2002. kada je i započelo suđenje, no u međuvremenu je predmet prošao kroz ruke četvero sudaca, a glavna je rasprava stalno počinjala ispočetka. Posljednji pokušaj novog početka suđenja bio je u siječnju 2007.

Uz Zagorca i Šporera na optuženičkoj će se klupi naći i umirovljeni general Matko Kakarigi, bivši Kakarigijev pomoćnik u Upravi za graditeljstvo MORH-a Juraj Vojković i bivši pomoćnik direktora splitskog ACI-ja Leo Kuret

Prema tvrdnjama tužiteljstva Šporerova vikendica i tenisko igralište u Novigradu obnovljeni s MORH-ovih 1,1 milijuna kuna 1997. iako ih nije devastirala HV nego srpski pobunjenici za vrijeme okupacije. MORH je, naime, po zakonu mogao financirati obnovu samo onih objekata koje je oštetila HV.

Nakon pokretanja istrage u listopadu 2000. mediji su nagađali da je obnovom vikendice Šporer "nagrađen" jer je, kao vijećnik tada oporbenog HSS-a, "digao ruku" za HDZ i osigurao mu većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.