ŠIRENJE OPTUŽNICE U INDEKSU

USKOK podnio 3 nova zahtjeva protiv 33 osobe

29.06.2009 u 20:51

Bionic
Reading

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio još tri istražna zahtjeva protiv ukupno 33 osobe u slučaju korupcije na Prometnom fakultetu u Zagrebu

Istražni zahtjevi odnose se na kaznena djela primanja i davanja mita, zlouporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje te poticanje na protuzakonito posredovanje. Podneseni su protiv profesora, studenata i posrednika zbog omogućavanja neregularnog polaganja ispita u zamjenu za novac.

Među osumnjičenicima se nalazi 19 profesora i pet studenata. Za navedene usluge studenti su davali posrednicima iznose od 1500 do 2600 eura, a u jednom slučaju iznos nije utvrđen, navodi se na USKOK-ovoj internetskoj stranici.

Mito i korupcija utvrđeni su na Prometu i Ekonomiji

U prvom istražnom zahtjevu osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, kao profesor i prodekan na Fakultetu prometnih znanosti, krajem kolovoza 2008. u Zagrebu pristao za novčanu nagradu osigurati jednom od osumnjičenih prolazak na ispitima iz četiri predmeta kod drugih profesora na Fakultetu prometnih znanosti, bez obzira na stvarno pokazano znanje i ispunjavanje uvjeta za prolazak. Kao nagradu za pogodovanje od njih je primio neutvrđeni iznos novca.

U drugom istražnom zahtjevu postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni student na istom fakultetu, tijekom prve polovice 2008. dogovorio s četvrtoosumnjičenikom da mu osigura upis prolaznih ocjena bez regularnog polaganja ispita iz pet predmeta, te mu predao indeks i 2600 eura od čega je taj posrednik zadržao 300 eura.

On je dogovorio s prvoosumnjičenim, inače višim predavačem na Fakultetu prometnih znanosti, da za 2300 eura osigura upis ocjena bez stvarnog polaganja ispita i kod drugih profesora. Osumnjičenom studentu je sukladno dogovoru viši predavač upisao ocjenu dobar, a još dvojica osumnjičenih profesora ocjene dovoljan.

Trećim istražnim zahtjevom obuhvaćeno je 17 profesora, troje studenata te pet posrednika. Oni su, od druge polovice 2007. do rujna 2008. u Zagrebu, u više navrata dogovarali i omogućili upis prolaznih ocjena studentima bez regularnog polaganja ispita.

Sukladno dogovorima s posrednicima, profesori su u navedenom razdoblju studentima upisali prolazne ocjene za najmanje 24 predmeta iako nisu stvarno polagali ispite. Za navedene usluge studenti su davali posrednicima iznose od 1500 do 2500 eura.