SUD U STRASBOURGU:

Hrvatska mora obeštetiti pretučenog Roma

29.06.2009 u 09:24

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava dosudio je hrvatskom Romu Darku Beganoviću odštetu zbog neprovedene istrage o njegovu premlaćivanju koje se dogodilo 24. travnja 2000. godine. Dosuđeno mu je 1.000 eura za odštetu te 6.250 eura za sudske troškove

STRASBOURG/ZAPREŠIĆ - Priopćio je to Europski centar za prava Roma, koji navodi kako je Sud u Strasbourgu zaključio da hrvatske vlasti i sudovi nisu ispunili obvezu efikasne istrage slučaja o svojem oštećenom državljaninu, a nisu ni odgovarajuće optužili niti procesuirali napadače. Europski sud za ljudska prava slučaj je prihvatio za razmatranje 9. studenoga 2006, piše Slobodna Dalmacija.

Darko Beganović pretučen je uoči uskrsnih blagdana 2000. godine. Sve kasnije reakcije iz Beganovićeve sredine bile su suprotne sadašnjim zaključcima Suda za ljudska prava, a lokalni dužnosnici gotovo da su se natjecali u izjavama kojima su relativizirali događaj i samog Beganovića pokušavali prikazati u lošem svjetlu.

Beganovića su pretukli njegovi sumještani vršnjaci iz Luke kraj Zaprešića. Policija je evidentirala da je tučnjava izbila 24. travnja 2000. godine u pola bijela dana, nakon što se Beganović, koji je bio u društvu svojih prijatelja iz Zagreba, žestoko posvađao s nekolicinom mladića iz Luke.

Nakon incidenta, tadašnji načelnik općine Dragutin Mikšaj ustvrdio je da sukob nema nikakve veze s nacionalnom netrpeljivošću ili rasizmom, već da je riječ o razmiricama osobne prirode i 'najvjerojatnije rezultatu Beganovićeva asocijalnog ponašanja'.

Dodao je i da je Beganović često sudionik mjesnih sukoba s vršnjacima jer se nije mogao uklopiti u društveni život, a da je imao problema sa zakonom, potvrdila je i sama policija.

Ružica Posavec, tajnica općine, rekla je da je Beganoviću, koji je bio nezaposlen, ponudila posao na mjestu komunalnog radnika, no on je to glatko odbio uz objašnjenje da mu ne pada na pamet biti smetlar i onaj koji će kopati grobne jame.

Prema pravorijeku Suda za ljudska prava, reakcija pravosudnih tijela i policije nije bila odgovarajuća, pa tako ni prava pozadina napada nije raščišćena istragom, a napadači nisu kažnjeni.