VANDALIZAM U OPATIJI

Razbijali grobnice i prevrtali križeve

29.06.2009 u 08:50

Bionic
Reading

Dvadeset oštećenih i uništenih grobova na mjesnom groblju Rukavac iznad Opatije nedjelo je za sada nepoznatih osoba koje su fizičkom silom krenule rušiti počivalište pokojnika

OPATIJA - Mještani Rukavca ali i šireg liburnijskog kraja obavijestili su komunalnog redara Vojmira Ivanića da je nekoliko grobova oštećeno, zatekli su razbijene križeve, a jedna je grobnica toliko devastirana da je s nje odmah uklonjena razbijena mramorna ploča, piše Novi list.

U obilasku groblja i proračunu nenadoknadive štete koja je tim činom nanesena živim članovima obitelji, zatekli smo i Duška Kulaša, rukovoditelja radne jedinice 'Usluga' iz Opatije.

'Nakon već jednog pokušaja devastiranja groblja u manjim razmjerima, kada su razbacani lampioni po groblju, a pripisali smo ih 'dječjim aktivnostima i nepodopštinama', za ovo nema nikakva opravdanja. Razbijanje grobnih vaza, prevrtanje križeva, razbijanje grobnih mramornih pokrova, doista nema nikakva smisla. To što procjenjujemo štetu na 20.000 kuna ne može se nikako usporediti s boli koja je nanesena članovima obitelji oskrnavljenih grobova, rezignirano će Kulaš.

Bojimo se da je riječ o lokalnoj grupi mladih. Dan prije slavila se Petrova u Rukavcu, ovdje dolje preko drugog brda i vjerojatno su iskoristili glazbenu kulisu kako bi galama s groblja bila što nečujnija jer bi se inače sigurno čula buka, rekao je Kulaš.

Grobar Suljo Hodžić još je oštriji u osudi takva ponašanja. S obzirom da radi na održavanju cijelog groblja nemalo je puta čistio groblje od alkoholnih boca, praznih šprica i ostalog narkomanskog pribora.

Opatijski policijski krim službenici detaljno su napravili očevid, uspjeli skinuti otiske s pojednih devastiranih grobnica i kako doznajemo krenuli s opširnom istragom i traganjem za počiniteljima.