SVJEDOK O KOLEKCIONARSKOM DUHU

'Sanader mi je rekao je da je u rodu s Mimarom'

28.05.2013 u 12:36

Bionic
Reading

HDZ-ov informatičar Dario Bilušić posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media da je za materijalno i financijsko poslovanje HDZ-a bio zadužen bivši glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak.

Glavni tajnik bio je nadređen i šefici računovodstva Branki Pavošević, ali i rizničaru Mladenu Barišiću, kazao je svjedok.

No, dodao je da ne zna kakav je bio njegov osobni odnos s dvoje bivših stranačkih dužnosnika koji su priznali da su sudjelovali u izvlačenju državnog novca preko marketinške agencije Fimi media. Tim je novcem, po tvrdnjama tužiteljstva, punjen HDZ-ov crni fond iz kojega su se financirali zaposlenici, ali i dužnosnici stranke među kojima je navodno bio i Sanader.

Bilušić je kazao da je do odlaska Branke Pavošević s mjesta stranačke blagajnice božićnice i regres 'primao na ruke'. Upitan tko je odlučivao na koji će se način isplačivati novac zaposlenicima stranke kazao je da se u središnjici uvijek govorilo da se 'čeka odluka glavnog tajnika'.

Dodao je i da ga je Jarnjak u slučaju nekih nabava znao uputiti Branki Pavošević i Barišiću. 'Jarnjak bi nazvao Barišića i rekao da će se javiti Dario. Nakon toga bi ga ja nazvao i rekao što trebam, a Barišić bi to napravio. Zato mi se činilo da je glavni tajnik nadređen rizničaru', kazao je svjedok.

Svjedočeći ranije u ovom postupku Jarnjak, za kojega se isprva nagađalo da je osumnjičen u Fimi mediji, teretio je Sanadera kao glavnu osobu zaduženu za poslovanje stranke. Kazao je i da je Sanader mogao raditi što je htio bez znanja bilo koga u stranci.

Na sudu se danas nije pojavio bivši predsjednik HDZ-a za SAD Frano Bilaver koji po riječima Sanaderove obrane nije želio niti ostaviti svoju adresu kako bi ga pozvali za svjedoka.

Ponovno je ispitan pripadnik Sanaderova osiguranja Miljenko Radinić koji je odbacio nagađanja da se Sanader bez osiguranja nalazio s Robertom Ježićem ili da je prilikom jednog državničkog posjeta SAD-u raspustio osiguranje, cijelu noć proveo sam i ujutro se pojavio na aerodromu. Kazao je i da Barišić nije bio u uskom Sanaderovu krugu. 'Svi su se trudili biti bliski s premijerom, ali ja ga kao takvog nisam doživljavao', kazao je Radinić.

Na poziv Sanaderove obrane svjedočio je i Ivan Buljat koji je kazao da je Sanadera kao ljubitelja umjetnina upoznao još početkom 90-tih. Kasnije mu je uramio više vrijednih slika, ali ga i primao u svojoj galeriji. "Neke slike je i kupio, a znali smo se i zamijeniti', kazao je svjedok, dodajući kako je po priči shvatio da je Sanader već tada imao 'korektnu kolekciju slika'.

'Rekao je da je u rodu s Mimarom i da je odatle možda taj kolekcionarski duh' rekao je Buljat. Prisjetio se da je nakon stupanja na premijersku dužnost Sanader u njegovu galeriju dolazio možda dva puta godišnje, najčešće u društvu Marija Zubovića i Bože Biškupića

Za Sanadera je kazao da mu je dobar poznanik, ali ne i prijatelj. 'U to vrijeme smo se svi gurali oko njega, ali prijateljstvo je nešto drugo', kazao je Buljat.

Suđenje se nastavlja 3. lipnja svjedočenjem Sanaderovog vozača Stjepana Haraminčića i bivšeg državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Igora Lučića.