UHIĆENI U MONAKU

Banditi iz Pink Pantera imaju hrvatske putovnice

23.06.2009 u 14:23

Bionic
Reading

Trojica pljačkaša, za koje se pretpostavlja da su pripadnici zloglasne bande pljačkaša dragulja Pink Pantera, koji su uhićeni u subotu u Monaku imaju hrvatske putovnice, doznaje se iz izvora monegaške policije.

Muškarci su u dobi od 51, 32 i 31 godine. Identitet im nije objavljen, osumnjičeni su za "zločinačko udruživanje", a najstariji među njima smatra se važnim pripadnikom Pink Pantera, skupine pljačkaša koji većinom potječu iz zemalja bivše SFRJ, prije svega Srbije i Crne Gore, koja se "specijalizirala" za pljačke luksuznih draguljarnica. Njih su trojica obišla nekoliko draguljarnica u Monaku i ponašali se kao skupina koja "snima" teren za napad ili pljačku, rekao je isti izvor. Sva trojica imaju hrvatske putovnice.

Skupina balkanskih pljačkaša nazvana Pink Panter koja 'harači' po svjetskim draguljarnicama najpoznatija je na svijetu u svojoj "kategoriji". Tereti je se za više od 120 pljački diljem svijeta, a ukradene vrijednosti procjenjuju se na 200 milijuna eura. Ovisno o procjenama, banda ima između 50 i 200 članova, a uz balkansku jezgru u njoj ima i zapadnoeuropskih državljana.

Po nekim izvorima, ustanovljena je 1999. godine, a ime najpoznatijeg filmskog pljačkaša skupini su nadjenuli britanski policajci 2004. godine nakon što su kod jednog člana u kremi za lice pronašli 600 tisuća eura vrijednu ogrlicu od plavih dijamanata, što je potez viđen u sceni filma Blakea Edwardsa i Petera Sellersa po kojem je skupina potom dobila ime.

Banda Pink Pantera osumnjičena je za najveću pljačku dijamanata svih vremena u Britaniji, najveću pljačku u povijesti Japana te za još jednu spektakularnu pljačku u pariškom Louvreu, a vjeruje se da su upravo njezini pripadnici izveli najveći pljačku u povijesti kad su 2003. godine iz draguljarnice u belgijskom gradu Antwerpenu ukrali nakit vrijedan 100 milijuna eura.

Za bandu je šira javnost prvi put čula u jesen 2004., kad se pred londonskim sudom prvi put našao njezin član, kosovski Srbin Nebojša Denić. Proglašen je krivim za sudjelovanje u najvećoj pljački dijamanata u povijesti Britanije iz svibnja 2003., kad je iz draguljarnice u londonskoj četvrti Mayfairu odnesen nakit vrijedan 35 milijuna eura.

Najspektakularnijom pljačkom Pink Pantera smatra se prepad na zlatarnicu u središtu Tokija u ožujku 2004. godine, kad su Aleksandar Radulović iz Beograda, Đorđije Rašović iz Arilja, Snežana Panajotović iz Niša i Britanka Dorothy May Fassola ukrali nakit vrijedan također 25 milijuna eura. Banda je uhićena u lipnju 2005., a troje srbijanskih kriminalaca specijalni sud u Beogradu osudio je na ukupno 16 godina i osam mjeseci zatvora. Fassola nije osuđena jer Velika Britanija ne izručuje svoje državljane.

Članovi Pink Pantera osumnjičeni su i da su u pariškom muzeju Louvreu u rujnu 2004. spektakularno opljačkali 22. biennale francuske udruge trgovaca antikvitetima. Ukupna vrijednost dvaju tad ukradenih dijamanata bila je gotovo 11,5 milijuna eura.

Operativni mozak te međunarodne skupine, po podacima policija desetak europskih zemalja u kojima su djelovali pripadnici Pink Pantera, bio je Petar Radonjić iz Nikšića. U ožujku 2006. uhićen je na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, dok je s krivotvorenom putovnicom pokušavao ući u zrakoplov na letu za Bejrut. Uhićen je na temelju naloga japanske policije zbog pljačke trinaest draguljarnica u Osaki. Sud u Beogradu osudio ga je na četiri godine zatvora.

Čini se da je Interpol, u suradnji s nacionalnim policijama brojnih zemalja, konačno krenuo u odlučnu bitku protiv Pink Pantera, jer svako malo iz nekog dijela svijeta stiže vijest o uhićenju članova te zloglasne i najorganiziranije skupine pljačkaša dragulja.

U svibnju je francuska policija uhitila članove Pink PanteraZorana Kostića zvanog Medo i Nikolu Ivanovića pod sumnjom za pljačku draguljarnice u švicarskom gradu Lausanni 5. ožujka iz koje su ukrali skupocjene satove i druge predmete vrijedne oko 600 tisuća švicarskih franaka.

Nakon pljačke otputovali su u Pariz, a policija ih je uspjela locirati zahvaljujući telefonskim razgovorima Zorana Kostića s djevojkom. Nakit koji su ukrali nije pronađen.

U ožujku je na Cipru uhićen Crnogorac Rifat Hadžiahmetović, a početkom istog mjeseca su u Parizu uhićena dvojica pripadnika bande koji su iz jedne draguljarnice odnijeli nakit vrijedan oko 300 tisuća eura. Jedan od uhićenih bio je i srbijanski državljanin Miško Janković, za kojeg se pretpostavlja da je bio desna ruka Radonjićeva nasljednika na mjestu "mozga" skupine Predraga Vujoševića, koji je prošle godine u travnju u Njemačkoj osuđen na tri i pol godine zatvora.