ZAGREBAČKE NADSTREŠNICE

USKOK istražuje Davora Jelavića jer je dva puta platio iste radove?

09.05.2013 u 09:10

Bionic
Reading

USKOK još je 11. travnja, pokrenuo je istragu protiv Bandićevih bliskih suradnika: pročelnika za graditeljstvo Davora Jelavića i njegove pomoćnice Vesne Lubin te još dvije osobe: Petra Gavrilovića, direktor tvrtke Gamont i Mladena Siketića, nadzornika radova

Nakon višegodišnjih predistražnih radnji, USKOK ih sad sumnjiči da su zlorabili svoj položaj i ovlasti te oštetili proračun Grada Zagreb za čak pet milijuna kuna. Prema dostupnim informacijama istraga raspolaže dokumentima koji ukazuju na sumnju da su Jelavić i Lubin pogodavali tvrtki Gamont, koja je bila zadužena za izgradnju temelja za nadstrešnice na autobusnim i tramvajskim stajalištima. Dvojac je, doznaje Jutarnji list, Gamontu priznao izvantroškovničke radove, poput pripremnih radova, dobave prometnih znakova i čišćenje gradilišta, iako su ti poslovi već bili dogovoreni u samom ugovoru u građenju.

Drugim riječima, Jelavić i Lubin da bi Gamontu pribavili protupravnu korist, pristali su dva puta platiti iste radove, a terete se i da su svjesno prikrivali dio radova na temelju nadstrešnica i to na način da su se isplaćivali iznosi na ime 'izgradnje perona i ugibališta'. Istražitelji vjeruju da je Grad Zagreb neonosnovano za izgradnju 364 temelja isplatio pet milijuna kuna, pa su zbog toga odlučili pokrenuti istragu.


Treba podsjetiti da je posao postavljanja nadstrešnica započeo još sredinom 2008. godine, kada je Grad Zagreb raspisao dva natječaja: jedan za temelje, drugi za izgradnju 600 nadstrešnica. Posao izgradnje nadstrešnica dobila je tvrtka TŽV Gredelj, usprkos tome što nije imala nikakvih iskustava pri gradnji nadstrešnica pa je posao preusmjerila tvrtki Vental, kojoj je vlasnik Bandićev dobar prijatelj Željko Šelendić.
Već tada se vjerovalo da je posao od ukupno 60-ak milijuna kuna preplaćen za najmanje 20 milijuna kuna, a ubrzo su na površinu isplivali i problemi s temeljima, zbog kojih se sada Bandićevi suradnici nalaze pod istragom. Svaki temelj, vjerovalo se prije nekoliko godina, plaćen je dvostruko više od stvarne cijene.

Vrlo je simptomatično, međutim, da USKOK baš sada, mjesec dana prije lokalnih izbora odlučuje pokrenuti istragu protiv Bandićevih suradnika. Budući da i predizborni plakati SDP-ovog kandidata Rajka Ostojića govore o preplaćenim nadstrešnicama, u Bandićevom stožeru ovu su istragu već okarakterizirali kao stanovito političko proganjanje i pritisak na neovisne institucije, radi što boljeg izbornog rezultata vladajuće stranke u gradu Zagrebu.

Pročelnik Gradskog ureda za graditeljstvo i promet za Jutarnji je izjavio da je upoznat da se vodi postupak, ali da opširne komentare ne može davati jer je u tijeku istraga. 'Riječ je o apsolutno legitimnom postupku, dobro je da institucije rade svoj posao i provjeravaju sve ugovore, ali doista više ništa od toga ne bih govorio', rekao je Jelavić. Na pitanje osjeća li se kriv i kako komentira to što ga se povezuje sa pogodovanjem tvrtki Gamont, Jelavić tek dodaje da je 'čist kao suza'.