AKCIJA USKOKA U LUCI RIJEKA

Carinici oštetili proračun za 8 milijuna kuna

07.05.2013 u 21:53

  • +4

Privođenje u Rijeci

Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimas / CROPIX

Bionic
Reading

Republika Hrvatska oštećena je za najmanje osam milijuna kuna, i to kaznenim djelima za koja se sumnjiči jednog kineskog i čak 16 hrvatskih državljana, mahom carinskih službenika, čija su privođenja započela danas poslijepodne u Rijeci. Jedna od njih, Katica Uljar, supruga je Antona Uljara, pomoćnika ministra financija u mandatu Račanove vlade 2001. godine i bivšeg ravnatelja Carinske uprave

Carinska uprava i PNUSKOK više su mjeseci provodili zajedničko istraživanje te je USKOK-u podnesena kaznena prijava na osnovu koje je donesen nalog o provođenju istrage protiv 16 hrvatskih državljana, redom u dobi od 37 do 66 godina te jednog 30-godišnjeg kineskog državljanina.

Osnovano ih se sumnjiči da su u sastavu zločinačkog udruženja počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te krivotvorenja službene i poslovne isprave.

Katica Uljar, Boris Orešković, Željko Kamenar i Nenad Ribić iz Carinske ispostave Luke Rijeka te Srećko Miculinić, Slavko Santini, Zdravko Širola, Silvio Herljević, Nikola Kovačević i Andy-John Buneta iz ispostave na Škrljevu iznad Bakra osumnjičeni su da su se udružili u zločinačku organizaciju, a u namjeri stjecanja nepripadne imovinske koristi za sebe i druge.

Bilo je to u periodu od kolovoza 2012. do 8. veljače ove godine u Zagrebu, Rijeci i Škrljevu. Cilj im je bio da prilikom uvoza trgovačke robe iz Kine i Italije u RH za novčanu naknadu omoguće nezakonito umanjenje carinskih davanja na štetu proračuna RH.

Oni su se dogovorili s direktorima otpremničkih društava, neslužbeno doznajemo da se radi o Matku Sladiću, direktoru špediterske tvrtke Ilirijašped, i Zlatku Periću, direktoru trgovačkog društva Aurel trade, da u svojim društvima, nakon što od uvoznika robe zaprime dokumentaciju o količini i cijeni, za istu robu izrade carinske deklaracije i nove račune u kojima će navesti manje količine uvezene robe i minimalne cijene.

Također, dogovorili su se da će dokumentaciju neistinitog sadržaja dostavljati na nadležno postupanje, odnosno ovjeru, sebi samima, osumnjičenim carinskim službenicima.

Od uvoznika robe oni su primali novac, dio su zadržali za sebe, a dio dali carinskim službenicima. Republika Hrvatska tako je oštećena za najmanje osam milijuna kuna, 308 tisuća kuna u vidu neocarinjene robe i 7,7 milijuna kuna na umanjenim iznosima ocarinjene robe.