MOTIVI NEPOZNATI

Požari u pulskim kafićima podmetnuti

19.06.2009 u 09:43

Bionic
Reading

Očevidom inspektora zaštite od požara i djelatnika PU istarske utvrđeno je da je uzrok požara u srijedu u noći u ugostiteljskim objektima Cabahia i Podroom otvoreni plamen zasad nepoznatog porijekla, izjavila je glasnogovornica PU istarske Nataša Rogić

PULA - U požaru u Cabahiji u potpunosti je izgorjela terasa s krovištem i inventarom, a u zidanom objektu u prizemlju caffe bara izgorio je inventar, piše Novi list. Požar je zahvatio i stambeni prostor u vlasništvu 53-godišnjaka iz Pule na katu zgrade gdje je došlo do začađenja stambene prostorije i pucanja stakala. Staricu, (79) koja je u trenutku požara bila u stanu na katu, izvukli su vatrogasci. Nagutala se dima, pa je zadržana na promatranju u pulskoj Općoj bolnici.

' Očevidom je policija s mjesta događaja izuzela tragove koji će biti dostavljeni na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu. Policija ne isključuje povezanost ova dva požara, te poduzima mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti', zaključila je Nataša Rogić.

I Arsen Brajković, vlasnik Podrooma i Alen Ukalović, vlasnik Cabahije kažu da ne vide neki određeni motiv za ovaj čin, jer niti su s nekim imali problema, niti im je netko prijetio. Jedini motiv koji je mogao nagnati počinitelja da spali kafiće obojica vide u obijesti.

'Nemam ideje tko je mogao zapaliti lokal, a reket nije u pitanju jer nikada nisam bio izložen nečem takvom. U jedanaest godina koliko postoji Cabahia nikada se nije dogodio ni jedan eksces. Ni najmanji. Fizički obračuni događali su se negdje drugdje, u nekim drugim lokalima, ali ne u Cabahiji. Nažalost, zaista nemam nikakvih indicija tko bi mogao stajati iza ovoga', veli Ukalović.

Arsen Brajković već je s članovima obitelji započeo s popravkom štete na vanjskom šanku Podrooma, a na pitanje o mogućem motivu osobe koja je zapalila njegov kafić odgovara da smatra da tu nije riječ o osobnim razlozima već o obijesti ili nečemu njemu nepoznatom.

'Više sam koncentriran na obnovu i ponovno otvaranje nego na razloge paljenja. Nisam imao nikakvih problema niti je bilo pokušaja reketarenja. Mislim da su motivi ovog paljenja mnogo prizemniji. Ne znam što kažu piromani po Dalmaciji kada ih uhvate, možda to ponašanje ima neku dijagnozu na latinskom, ali ja nisam psihijatar. Netko na ovo gleda kao na kafić, ali to je nama dvorište kuće u kojoj živi moja obitelj koja noćas ovdje nije spavala. Ipak je tu strah, ipak je netko ušao u taj privatni prostor. Mi ćemo lako ovo popraviti i ofarbati, ali osjećaja nesigurnosti nije se lako riješiti', kazao je Arsen Brajković čija obitelj živi u kući u kojoj se nalazi i Podroom.