UKRAJINCI PREVOZILI

Nigerijci u avionu zaplijenili hrvatsko oružje?

18.06.2009 u 18:55

Bionic
Reading

Ukrajinski teretni zrakoplov, koji je navodno iz Zagreba poletio prema Ekvatorijalnoj Gvineji, zaplijenjen je u Nigeriji jer su snage sigurnosti u njemu pronašle oružje i streljivo, javljaju u četvrtak nigerijski i ukrajinski mediji

'Avion je letio iz Zagreba u Ekvatorijalnu Gvineju, a zbog goriva se spustio u Nigeriji', rekao je za ukrajinsku agenciju Itar-Tass Mikola Minjajlo, glavni direktor ukrajinske zrakoplovne tvrtke Meridiana.

Po njegovim riječima, zrakoplov AN-12 imao je sve dozvole, među ostalima i od nigerijskih vlasti. 'Nije bilo nikakva prekršaja, ni u vezi s avionom, ni u vezi s teretom, ni u vezi s ispravama', rekao je.

Ukrajinska novinska agencija UNIAN prenijela je riječi predstavnika glavne državne agencije za izvoz oružja Ukrspetsexporta koji kaže da teret u zrakoplovu nema nikakve veze s Ukrajinom, već pripada Hrvatskoj.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova za Hinu je potvrdilo da je od veleposlanstva u Ukrajini zatražilo detaljne informacije o tom slučaju, ali da s ukrajinske strane zasad nema nikakvih službenih informacija.

Reuters javlja da ni ukrajinsko veleposlanstvo u Nigeriji ne želi komentirati slučaj

Nigerijska je policija potvrdila da je zaplijenila zrakoplov, ali bez previše objašnjenja. 'Mogu potvrditi da je zrakoplov zaplijenjen jer je u njemu pronađeno oružje. Istraga je počela i uskoro ćemo imati više podataka', rekao je glasnogovornik nigerijske policije Emmanuel Ojukwu iz glavnoga grade Abuje.

Jedan neidentificirani službenik aerodroma Kana na sjeveru zemlje rekao je da se avion spustio u tu zračnu luku u srijedu popodne da natoči gorivo, a da je oružje otkriveno u rutinskom pregledu.

Ekvatorijalna Gvineja
velik je proizvođač nafte, treći po snazi u subsaharskoj Africi,i pravi je magnet za američke tvrtke, a već je desetljećima politički nestabilna.

Zadnji pokušaj puča dogodio se 2004, kad je nekoliko desetaka stranih plaćenika, uglavnom Južnoafrikanaca, pokušalo svrgnuti predsjednika te bivše španjolske kolonije. Govorilo se da je u neuspio pokušaj puča umiješan i Mark Thatcher, sin nekadašnje britanske premijerke Margaret, ali on je to opovrgavao.

Ukrajinski prijevoznici već su bili upetljani u prijevoz oružja u Africi. U rujnu prošle godine somalijski su gusari oteli ukrajinski brod sa 32 sovjetska tenka T-72. Kenija je bila tvrdila da je tenkove kupila za svoju vojsku, ali stani diplomati tvrdili su da je to pošiljka namijenjena Sudanu. Brod je pušten u veljači.